Korisnik(a) pregleda ovu temu: 1 Gost(a)
13.01.2014, 19:00
Poruka: #1
|
|||
|
|||
Leblebija
Pljeskavice od leblebija
Potrebno je 300g leblebija, 1 glavica crnog luka, 4 kašike seckanog peršuna, 4 čena belog luka, 1 kašičica kima u zrnu, 4 kašike brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica Kulinata Classic, so. Sos: 200ml jogurta 2 kašike kisele pavlake 2 kašike majoneza Priprema Potopite leblebije u vodu i ostavite ih najmanje osam sati da omekšaju. Leblebije dobro ocedite i sameljite u seckalici.Crni i beli luk sitno iseckajte. U odgovarajućoj posudi pomešajte leblebije,crni i beli luk,persun,kim,so i začin.Sastojke dobro izmešajte pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Smesu sipajte u plastičnu posudu sa poklopcem i ostavite u frižideru 2-3 sata. Rukom oblikujte pljeskavice debljine 1 cm,poređajte ih u podmazan pleh i pecite na 220 stepeni. Dok se pljeskavice peku,pomešajte jogurt,pavlaku,majonez i kiseli krastavac. Pljeskavice prelijte sosom i služite tople. |
|||
13.01.2014, 19:02
Poruka: #2
|
|||
|
|||
Leblebija
Pita od leblebija
Potrebno je: 2 šolje leblebija 4 nakisele jabuke 3 šolje brašna 3 kašike ulja 1 žumance 1 kašičica cimeta 1/2 kašičice soli 125 ml vode šećer maslac Priprema Oprane leblebije preko noći potopiti u hladnu vodu da nabubre. Sutradan promeniti vodu i kuvati na umerenoj temperaturi sa malo soli, dok zrna ne omekšaju. Tanke tvrde opnice koje su isplivale na površinu, izvaditi rešetkastom kašikom a kuvane leblebije ocediti i ispasirati. Jabuke očistiti i iseći na tanke kriške. U dubljoj posudi, varjačom umutiti testo od brašna, vode, ulja i soli. Kompaktno testo izvaditi na brašnom posutu podlogu, dobro izmesiti, podeliti i rastanjiti do debljine 1/2 cm. Jedan deo rastanjenog testa staviti u maslacem namazam pleh, po njemu ravnomerno rasporediti polovinu pripremljenog pirea od leblebija. Na pire složiti kriške jabuka, posuti ih cimetom i po ukusu pošećeriti pa prekriti preostalim pireom. Na kraju staviti drugi deo rastanjenog testa, na sredini oštrim nožem raseci otvor u obliku krsta, da tečnost iz testa i leblebija može isparavati, pa celu površinu namazati prethodno razmućenim žumancetom. Ovako pripremljenu pitu od leblebija peći u zagrejanoj rerni na 220 °C oko 30 minuta. Poslužiti toplo. |
|||
13.01.2014, 19:04
Poruka: #3
|
|||
|
|||
Leblebija
Salata od leblebija
Potrebno je: 100 g leblebije 200 g pirinča 2 velika paradajza so ruzmarin maslinovo ulje sirće balsamico Priprema Leblebiju i pirinač prokuvati i procediti. Paradajz oljuštiti i iseckati na sitne kocke. Sve pomešati pažljivo. Dodati so, maslinovo ulje, sirće, svežeg ruzmarina. Servirati. |
|||
13.01.2014, 19:06
Poruka: #4
|
|||
|
|||
Leblebija
Čorba od leblebija
Potrebno je: 1 kg leblebije 400 g paradajza 2 čena belog luka 1 ljuta papričica 6 kašika maslinovog ulja peršunovo lišće biber so Priprema Oprane leblebije kuvati u malo posoljenoj vodi, tanke ljuske koje su isplivale na površinu izvaditi rešetkastom kašikom, a skuvane leblebije ocediti i ostaviti do upotrebe. Paradajz oljuštiti i očistiti od semena. Ljutu papričicu prepoloviti, odstraniti peteljku i sa semenkama naseći na kolutiće. Peršunovo lišće sitno naseckati. Beli luk dobro izgnječiti u avanu sa ljutom papričicom, zatim ih propržiti na zagrejanom maslinovom ulju. Kada luk požuti izvaditi ga zajedno sa papričicom, a u aromatizovano ulje dodati očišćene kockice paradajza. Kuvati oko 10 minuta, zatim staviti pripremljene leblebije pa na nižoj temperaturi, uz povremeno mešanje i dolivanje tople vode, kuvnti 30 minuta. Pred kraj kuvanja dodati peršunovo lišće, zatim soli i bibera po ukusu. Poslužiti toplo. Čorba treba da je gusta i može se služiti sa narendanim parmezanom uz kriške prepečenog hleba. |
|||
13.01.2014, 19:08
Poruka: #5
|
|||
|
|||
Leblebija
Kuglice sa salatom od peršuna
Potrebno je: 1 kg suvih leblebija 2 glavice luka 5 čena belog luka 1 veza peršuna 1 veza korijandera 1 zelena ljuta paprika 3 kašike kurkume 3 kašike kima 2 kašike semena korijandera 1/2 kašičice praška za pecivo so i crni biber Za salatu: 2 veze peršuna 1 nar 4 kašike krema od susama maslinovo ulje limunov sok so Priprema Leblebije natapajte 12 sati. Skuvajte ih, procedite i očistite od ljuski. Možete upotrebiti i konzervu kuvanih leblebija. U blender stavite leblebije, sitno naseckan peršun, korijander, luk, beli luk i ljutu papriku. Krupno sameljite, dodajte začine, začinite solju i biberom. Sameljite dok ne dobijete glatku smesu. Od smese oblikujte kuglice i ispržite ih u dosta vrućeg ulja s obe strane dok ne postanu zlatnožuti. Za salatu naseckajte listove peršuna. Očistite semenke nara. U posudici izmešajte krem od susama i limunov sok. Po potrebi razredite vodom. Dodajte peršun i seme nara i dobro promešajte. Posolite. |
|||
13.01.2014, 19:12
Poruka: #6
|
|||
|
|||
Leblebija
Punjene banatske palačinke sa leblebijama
Potrebno je: 15 pečenih palačinaka 1 praziluk sitno iseckan 1 pakovanje šampinjona malo ulja prstohvat majčine dušice 150 g mesnate slanine 1 pavlaka malo kurkume šaka kuvanih leblebija soli po ukusu malo bibera Za preliv: 1 jaje 1 kašika pavlake 1 kašičica proprženog susama Priprema Na vrlo malo ulja, staviti sitno seckanu mesnatu slaninu da se proprži, dodati sitno seckan i predhodno opran i ocedjen praziluk. Dinstati 5-7 minuta na umerenoj vatri, dodati sitno seckane šampinjone, i dinstati još neko vreme, dok iz šampinjona ne ispari sva voda koju puste. Kada se masa lepo sjedini, dodati začine, biber, so, malo kurkume, majčine dušice i barenih leblebija. Sve dinstati još par minuta. Skinuti sa vatre, malo prohladiti, dodati celu pavlaku i sjediniti masu. Tom masom puniti palačinke. Umotati ih kao listove sarme i redjati u maslacem zauljen vatrostalni sud. Kada ste poredjali punjene palačinke, prelijte ih sa umućenim jajetom, u koje ste dodati kašiku pavlake, pospite proprženim susamom i stavite u rernu da se zapeče. Kada se uhvati fina rumena boja, po površini, palačinke su gotove. |
|||
13.01.2014, 19:15
Poruka: #7
|
|||
|
|||
Leblebija
Salata od leblebije
Potrebno je: 250 g leblebija 1 glavica crvenog luka 2 čena belog luka biber so sirće ulje Priprema Oprane leblebije kuvati u slanoj vodi, na niskoj temperaturi, vodeći računa da se zrna ne raskuvaju. Tanke tvrde opnice koje su isplivale na površinu izvaditi rešetkastom kašikom. Kuvane leblebije ocediti i dodati sitno naseckan crveni i beli luk. Salatu dobro izmešati i začiniti sirćetom, uljem, solju i sveže mlevenim biberom. Poslužiti rashladeno, dekorisano po želji. |
|||
13.01.2014, 19:16
Poruka: #8
|
|||
|
|||
Leblebija
Leblebije sa šunkom
Potrebno je: 250 g leblebija 100 g šunke 50 g maslaca 30 g susama 1 čaša kisele pavlake peršunovo lišće biber so Priprema Oprane leblebije preko noći potopiti u hladnu vodu da nabubre. Sutradan promeniti vodu i kuvati na umerenoj temperaturi sa malo soli, dok zrna ne omekšaju. Tanke tvrde opnice koje su isplivale na površinu, izvaditi rešetkastom kašikom a kuvane leblebije ocediti i ostaviti da se osuše. Susam propržiti u teflonskom tiganju bez dodavanja masnoće, a maslac na niskoj temperaturi otopiti, vodeći računa da ne potamni pa dodati susam, zatim na kocke isečenu šunku i ocedene leblebije. Smesu po ukusu začiniti solju i sveže mlevenim biberom, zatim dobro izmešati i skloniti sa grejne ploče. U prohlađenu masu sa leblebijama dodati kiselu pavlaku koja je prethodno razmućena sa sitno naseckanim lišćem peršuna. |
|||
13.01.2014, 19:17
Poruka: #9
|
|||
|
|||
Leblebija
Proja sa leblebijama
Potrebno je: 3 šolje leblebija 3 jajeta 1,5 kesica praška za pecivo 1 kašika maslaca 1/2 šolje belog kukuruznog brašna 1/2 kašičice soli mleko Priprema Oprane leblebije preko noći potopiti u hladnu vodu da nabubre. Sutradan promeniti vodu i kuvati na umerenoj temperaturi sa malo soli, dok zrna ne omekšaju. Tanke tvrde opnice koje su isplivale na površinu, izvaditi rešetkastom kašikom a kuvane leblebije ocediti i ispasirati. U topao pire dodati na listiće nasečen maslac, mešati dok se ne istopi, zatim umešati prethodno razmućena žumanca, kukuruzno brašno, prašak za pecivo i naliti mleka koliko je potrebno da se dobije srednje gusta kaša. Na kraju pažljivo umešati čvrsto umućen sneg od belanaca. Ovako pripremljenu smesu sipati u maslacem namazan i kukuruznim brašnom posut pleh i peći u zagrejanoj rerni na 225 °C oko 60 minuta. Poslužiti toplo. |
|||
« Starije Teme | Novije Teme »
|
Boemi | Kontakt | Povratak na Vrh | Lite (Arhivski) Oblik
Powered By smboemi.com Boemi Forum, © 2008-2024Boemi Forum.
Sva prava zadrzana Boemi Forum