Korisnik(a) pregleda ovu temu: 1 Gost(a)
06.08.2017, 12:24
Poruka: #1
|
|||
|
|||
Krompir na 100 nacina 1
Pohovani krompir
Potrebno je: 500 g krompira malo soli kašika brašna 1 jaje malo začina Priprema Izrendati krompir, usoliti ga i ostaviti da odstoji 10 min. Nakon toga dobro ga ocediti dodati malo začina, kašiku brašna, jaje i prziti na vrelom ulju. __________________________________________________ Krompir u sosu od pavlake Potrebno je: 600 g krompira 1 kašičica soli 1 kašičica ulja 50 g maslaca so biber suvi biljni začin 100 g kisele pavlake 100 g slatke pavlake Priprema Krompir oljuštiti, iseći na kocke, pa skuvati u slanoj vodi, oko 25 minuta i ocediti. Na maslacu propržiti skuvan krompir, posoliti ga, pobiberiti i začiniti suvim biljnim začinom. Umutiti slatku i kiselu pavlaku, pa preliti krompir. Kuvati još 5 minuta. _______________________________________________ Prženi krompir Potrebno je: 500 g krompira 4 dl ulja so Priprema U šerpi sa žičanom rešetkom dobro zagrejte ulje. Krompir očistiti, oprati, iseći po dužini na tanke štapiće, posušiti platnenom salvetom i spustiti u šerpu na žičanu rešetku. Krompir se ne sme pržiti odjednom u većim količinama. Ispržen krompir podići sa žičanom rešetkom, ocediti od ulja, izručiti na tanjir, posoliti i odmah stvljati drugi. Postupak ponavljati dok se ne isprži sav krompir. Napomena: krompir se može pržiti i u običnoj šerpi. U tom slučaju ispržen krompir vaditi rupičastom kašikom. __________________________________________________ Ukusan krompir Potrebno je: 1,5 kg krompira 2 supene kašike brašna 2 supene kašike kukuruznog brašna so začin biber po ukusu 2 kašičice aleve paprike ulje po potrebi Priprema Krompir oprati, oljuštiti i iseći, na pola po dužini. Sve ostale sastojke, sem ulja izmešati. Svaku polutku krompira, uvaljati u tu mešavinu i poredjati u podmazan pleh. Svaku polutku preliti punom kašičicom ulja. Peći krompir na 200 C oko 20 do 30 minuta. _________________________________________________________ Fensi krompir Potrebno je: 500 g krompira 2,5 dl neutralne pavlake suvi biljni začin biber 100 g kačkavalja Priprema Seckati krompir na kockice, staviti u vatrostalni sud, pobiberiti, sipati suvi biljni začin, može i beli luk, po ukusu, naliti pavlakom da ogrezne i staviti u rernu na 200 stepeni. Prekriti folijom 15 minuta. Skinuti foliju, pa nastaviti pečenje. Kada je krompir gotov, narendati kačkavalj i vratiti u rernu da se istopi. Služiti toplo. |
|||
06.08.2017, 12:25
Poruka: #2
|
|||
|
|||
RE: Krompir na 100 nacina 1
Krompir sa slaninom 1
Potrebno je: 1 kg krompira 2 čena belog luka 200 g slanine 250 g kačkavalja malo sitnog peršuna so Priprema Očistiti krompir i iseći na kolutove, ređati u prethodno podmazanom pleh. Staviti sitno iseckan beli luk i malo posoliti. Tanko isečenu slaninu i kačkavalj ređati preko krompira i posuti malo peršuna. Peći u rerni na 200 stepeni dok krompir ne omeksa. ___________________________________________________ Krompir sa slaninom 2 Potrebno je: 1 kg krompira 500 g slanine 3 glavice crni luk 5 svežih crvenih paprika 3-5 paradajza 200 g kačkavalja 1 kašika aleve paprike maslinovo ulje so suvi začin 1 šoljica vode Priprema Tepsiju preliti uljem, krompir iseckati na kolutove, debljine 5 mm i staviti u tepsiju. U jednu posudu sitno iseckati papriku, paradajz, luk, sitno iseckanih 200 grama slaninice i dodati kašiku aleve paprike. Smesom prekriti prvi sloj krompira i staviti drugi sloj. Zatim staviti preostalu slaninicu i narendati kačkavalj odozgo, pa sve to prekriti preostalim krompirom, takodje naseckanim u kolutove. Dodati začine po ukusu i preliti šoljicom vode. _____________________________________________________ Zapečeni krompir sa viršlama Potrebno je: 1 kg krompira 4 kuvana jajeta 3 viršle 1/2 l neutralne pavlake suvi biljni začin ulje ili puter (za podmazati posudu) 100 g kačkavalja Priprema Oljuštiti krompir iseći na kocke, pa ga skuvati u slanoj vodi. Jaja skuvati, oljuštiti i iseći na krugove. Obaren krompir pomešati sa jajima i viršlama, isečenim na kolutove. Preliti sa neutralnom pavlakom, blago promešati, pa staviti u zagrejanu rernu i peći oko 20 minuta na 220 stepeni. Pred kraj pečenja posuti sa 100 g rendanog kačkavalja. _______________________________________________________ Zapečen krompir sa slaninom i kačkavaljem Potrebno je: 600 g krompira 200 g slanine 8 pečenih paprika 200 g kačkavalja so suvi biljni začin Priprema Krompir obariti u ljusci, prohlađen oljuštiti, posoliti i iseći na listove. Papriku oljuštiti, očistiti od semenki i raseći po sredini. Na dnu vatrostalne činije poređati listove slanine, preko slanine ređati krompir, pa sve to prekriti pečenom paprikom. Odozgo narendati kačkavalj. Peći 20 minuta na 200 C. _________________________________________________ Pečeni krompir sa susamom Potrebno je: 1 kg belog krompira (po mogućstvu planinskog, sipkavog) 150 g susama 2 kašike tucane paprike (ako neko voli ljutu. ako ne slatke) 100 g ulja 1/2 pakle margarina Priprema Krompir očistiti i iseći na pola, pa svaki uvaljati najpre u papriku a potom u susam i ređati u pleh položen na sečenu stranu. Preko tako poredjanog krompira narendati margarin i staviti u umereno zagrejanu pecnicu da se ispeče. Kada omekša, izvaditi iz rerne i služiti za veceru sa mladim sirom. ____________________________________________________ Krompir sa sirom Potrebno je: 1 kg krompira 500 g kravljeg sira 250 g slanine Priprema Krompir oprati, staviti ga u lonac, pa ga obariti. Obaren krompir oljuštiti i iseći na tanke koture. Uzeti vatrostalni sud i obložiti ga slaninom isečenom na tanke listove. Na slaninu poređati kuvan i isečen krompir, a po krompiru posuti kravlji sir, preko sira opet poređati krompir, a po vrhu staviti isečenu slaninu. Sad sud staviti u pećnicu i peći krompir dok slanina ne porumeni. Izneti u istom sudu na sto, kao predjelo. _______________________________________________________ Gratinirani krompir Potrebno je: 5-6 krompira (srednje veličine) 300 g slanine (pančeta ili plećna) 0,5 l neutralne pavlake 200 g kačkavalja malo maslinovog ulja malo suvog bosiljka origana (po ukusu) so (po ukusu) biber (po ukusu) Priprema Obariti krompir u ljusci, pa kad je gotovo, oljuštiti i izrezati na kolutove. Vatrostalnu posudu malo pouljiti maslinovim uljem i redjati prvo krompir, zatim slaninu, sečenu na lente, zatim narendani kačkavalj. Redjati dok ima materijala. Na kraju preliti neutralnom pavlakom i dodati začine po želji. Zapeći u pećnici na 180 stepeni dvadesetak minuta. Služiti dok je toplo. |
|||
06.08.2017, 12:26
Poruka: #3
|
|||
|
|||
RE: Krompir na 100 nacina 1
Krompir sa mešanim mesom
Potrebno je: krompir (količina po želji) mast ili ulje suvi biljni začin origano beli luk meso = piletina, slanina i dimljena rebra (ili nešto po ukusu) Priprema Oljuštiti krompir i iseći na deblje kolutove, podmastiti pekač, staviti krompir, malo posoliti i preko staviti pileće meso. Uključiti rernu na 150 C i peći u zatvorenom pekaču dok krompir ne omekani, povremeno promešati. Pred kraj pečenja u činiji izmešati sitno iseckan beli luk, suvi biljni začin i origano. To posuti po krompiru i izmešati, zatim poređati slaninu i rebra. Vratiti u rernu i peći još 15-tak minuta, na tihoj vatri. Skinuti poklopac sa pekača! _________________________________________________________. Pekarski krompir Potrebno je: 1 kg krompira 2 jajeta 1 dl ulja 1/2 l mleka so Priprema Očišćen krompir, oprati, iseći na tanke kolutove i u šerpi na zagrejanom ulju malo propržiti. Posoliti preliti sa razmućenim jajima i mlekom, pa staviti u zagrejanu rernu da se zapeče. _________________________________________________ Krompir sa jajima i cveklom Potrebno je: 1 kg krompira jaja mlevena šunka senf kisela pavlaka cvekla Priprema Kilogram duguljastih krompira oprati a zatim skuvati u slanoj vodi, samo paziti da se krompir ne raskuva nego da ostane ceo. Krompirima saseći oba vrha, kašičicom ih izdubiti, pa ih napuniti mlevenom šunkom, pomešanom sa senfom i kiselom pavlakom. Sad ispeći koliko krompira toliko celih jaja, pa pod svaki krompir staviti po jedno celo ispečeno jaje. Jaja išarati crvenom istruganom cveklom i služiti. _______________________________________________ Restovan krompir Potrebno je: 1 kg krompira 1 dl ulja 1 glavica crnog luka peršunov list aleva paprika so Priprema Oprani krompir staviti u lonac, naliti hladnom vodom, posoliti i kuvati dok ne omekša. Potom ga izvaditi iz vode oljuštiti i iseći na koljutove. U šerpi, na zagrejanom ulju, propržiti sitno isečen luk, dodati kašićicu aleve paprike, krompir, malo bibera i soli, pa još malo dinstati. Skinuti sa vatre, posuti iseckanim peršunom i služiti. ____________________________________________________ Složenac sa kiselim kupusom Potrebno je: 1 kg krompira 1 veći crveni luk 200 g slanine 600 g kiselog kupusa 2 jajeta so biber 1 kašika masti (maslaca) Priprema Slaninu iseći na kockice i popržiti na malo ulja, dodati sitno seckan luk, još malo pržiti, pa dodati kiseli kupus, dinstati dok ne dobije boju. Skuvati krompir izgnječiti, umešati mast, jaja, so, biber po ukusu. Nauljiti manju okruglu tepsiju (kalup) staviti krompir pire, poravnati na to staviti polovinu kiselog kupusa, krompir pire, kupus i na kraju krompir pire. Peći na 200 stepeni oko 30 minuta. __________________________________________ Punjeni krompir sa mlevenim mesom Potrebno je: 1 kg krompira 200 g mlevenog mešanog mesa 1 srednja glavica crnog luka pradajz sok (proizvoljno) 1 šargarepa 1 jaje kornifleks origano peršun (iseckan sitno) đumbir u zrnu 100 g kačkavalja Priprema Krompir zapeći u ljusci na laganoj vatri, da bude polupečen, skinuti ljusku, iseći krompir na polovine i dubiti na sredini te polovine Fil: Glavicu luka iseći sitno, zapeći na maslinovom ulju, dodati mleveno meso, zajedno mešati, dodati pradajz sok, origano, đumbir i peršun. Kada je fil gotov, napuniti prethodno izdubljen krpompir filom. Umutiti žumance, dodati usitnjen kornifleks u žumance. Kropir umešati u žumance i korniflex, na vrh napunjenog krompira, staviti malo kačkavalja. Punjen krompir poređati u vatrostalnu činiju i peći na 180 stepeni 40 minuta. Punjen krompir služiti uz pavlaku. ________________________________________________________ Punjeni krompir (2) Potrebno je: 8 krompira 1 kašika pavlake 100 g margarina 100 g kačkavalja (sira) 100 g parizera 2 jaja Priprema 8 krompira dobro oprati i peći u rerni. Kada su pečeni, preseći na pola (mogu se oljuštiti), izdubiti sredinu koliko može. Nadev: 1 kašiku pavlake, 100 g margarina, 100 g kačkavalja, 100 g parizera, 1 jaje. To dobro izmešati i puniti krompir. Ostatkom pavlake i jednim jajetom, premazati punjene krompire i vratiti u rernu još 20 minuta. |
|||
06.08.2017, 12:27
Poruka: #4
|
|||
|
|||
RE: Krompir na 100 nacina 1
Punjeni krompir sa pečurkama
Potrebno je: 4 veća krompira 300 g pečuraka 200 g majoneza šoljica vinskog sirćeta sok od limuna zrno karanfilića biber u zrnu so Priprema U posudu sipati tri čaše vode, dodati sirće, karanfilić, nekoliko zrna bibera i so i staviti da provri. Kada počne da vri, spustiti pripremljene i isečene pečurke i ostaviti da se kuvaju 3 minuta, zatim ih izvaditi i ocediti. Krompir u ljusci skuvati, ali voditi računa da ostane čvrst. Kada se ohladi, oljuštiti ih i izbušiti im sredinu. Izmešati majonez sa sokom od limuna, dodati pečurke promešati i tom masom puniti krompire. Staviti u hladnjak do serviranja. ____________________________________________________ Punjeni krompir sa pečurkama i slaninom Potrebno je: 1kg krompira 2 jajeta 50 g margarina 100 g kačkavalja 2 kašike pavlake čen belog luka 100 g pečuraka 100 g dimljene slanine malo iseckanog peršuna muskatni orašćić malo soli Priprema Opran i osušen krompir pecite pola sata u zagrejanoj rerni. Kad omekša izvadite, ohladite i na svakom odsecite gornji sloj po dužini. Krompire izdubite. a dobijenu masu izgnječite i pomešajte sa sledećom sastojcima. Dodajte umućeni margarin, pavlaku, so i malo muskatnog orascica. U pire dodajte šne od belanaca, izrendani kačkavalj i mešavinu sitno iseckanog peršuna i belog luka. Dodajte žumanca pa ih podelite na 2 dela. U jednu polovinu umešajte seckane pečurke proprzene na ulju, a u drugu iseckanu i proprženu slaninu. Krompire naizmenicno punite jednim i drugim nadevom, pa vratite u zagrejanu rernu da se dodatno jos malo zapeku. Prijatno!!! __________________________________________________ Krompir u rerni na Grčki način Potrebno je: 4 do 5 velika krompira 1 kocka dobre supe 250 ml vode 4 čena belog luka sir gauda rendani oko 3 šake Priprema U pirex posudu iseći jedan red krompira koliko da pokrije dno na kolutove. Preko toga iseći na kolutove 2 čena belog luka. Zatim iseći još jedan sloj krompira, preostala 2 čena belog luka, i na kraju treći red krompira. Rastopiti kocku dobre supe ili knor kocku u vodi i time preliti krompir, tako da prekrije sav krompir (po potrebi dodati još malo vode). Prekriti aluminijumskom folijom i peći u rerni na 200 stepeni oko pola sata. Izvaditi iz rerne, posuti odozgo rendani sir i zapeći u rerni još 15-tak minuta, dok gauda ne porumeni. ______________________________________________________ Posni "lux krompir" na vodi Potrebno je: 2 kg krompira 4 glavice crnog luka C-kesa za pečenje sosko za piletinu - (svi sastojci u ovom sosku su posni i ne sadrže ulje) vegeta, so Priprema Oljuštite i izrežite krompir na kriške. Luk iseckajte malo krupnije. Stavljajte u kesu malo krompira, malo luka, malo pospite soska, i vegetu i so i tako dok sve ne potrošite. Ako želite, možete dodati, još neko povrće, npr. pečurke, šargarepu... Promućkajte kesu da se sastojci pomešaju. Stavite kesu u tepsiju. Pečite oko 40-50 minuta i u toku pečenja, obrnite jednom kesu. Na kraju pažljivo odsečite vrh kese i izručite sadrzaj u tepsiju. Dodajte vrlo malo vode i stavite da se još malo peče. Savršen obrok za dane posta, čak i za one, koji poste na vodi! _______________________________________________ Mladi krompir sa šampinjonima Potrebno je: 850 g mladog krompira 125 g šampinjona 50 g butera 2 struka mladog luka 2 kasike brašna 4 dl kokošije supe list lovora peršunov list biber so Priprema Krompir oljuštiti, oprati i skuvati u slanoj vodi. Zatim ga ocediti. U međuvremenu staviti u šerpu buter i zagrejati ga na vatri. Dodati mlad luk i pržiti 2-3 minuta. Potom dodati iseckane šampinjone, pa sve pržiti 4 minuta. Sipati brašno i kratko pržiti, uz stalno mešanje. Naliti supom i mešati da se dobije jednolična masa. Staviti lovorov list i kuvati još 8 minuta. Kuvani krompir preliti sosom i promešati. Ukrasiti iseckanim peršunovim listom i poprašiti mlevenim biberom. _____________________________________________________ Mlad krompir sa kajmakom Potrebno je: 1 kg krompira 125 g kajmaka 1 kašika butera peršunov list so Priprema Mlad kropir ostrugati od kožice, iseći na kolutove, posoliti i ostaviti ih tako pola časa. Na zagrejan buter u šerpu spustiti krompir i pržiti dok ne porumeni. Zatim dodati sitno isečenog peršunovog lišća, preliti rastopljenim kajmakom i ostaviti da krčka još desetak minuta. Izručiti na veći tanjir i služiti uz neko pečenje. _____________________________________________________ Mladi krompir sa jagnjetinom Potrebno je: 1,5 kg jagnjetine od buta 1 kg mladog krompira 10 g butera 2 šoljice ulja 3 kašike kisele pavlake peršunov list so Priprema Jagnjeći but popariti vrelom vodom, poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Potom ga izvaditi iz vode, obrisati čistom platnenom salvetom i posoliti. Masnoću (ulje ili mast) dobro zagrejati i pržiti meso prelivajući ga povremeno toplom vodom u koju je stavljen komad butera. Meso okretati i pržiti oko sat i četvrt. Oljušten krompir upola skuvati u slanoj vodi, ocediti i sjediniti sa prženim mesom. Odozgo posuti sitno isečenim peršunovim lišćem, staviti u dobro zagrejanu rernu i peći dok meso i krompir ne dobiju svetlo žutu boju. Meso iseći na parčad, složiti na veći plitki tanjir, okružiti krompirom i preliti sokom od pečenja pomešanim sa kiselom pavlakom. ___________________________________________________ Jagnjetina na grčki način Potrebno je: 1 kg jagnjetine (ili jedan but) 1 kg krompira 6 limunova (sok) 3 dl maslinovog ulja (za prženje) origano biber so Priprema Izmeša se limunov sok, sa maslinovim uljem. U to se stavi krompir i odmah se stavlja u posudu. Posoli se i preko njega se usoljen i posoljeni but sa origanom. Polije sa ostatkom limunovog soka i maslinovog ulja i stavi da se peče (1kg = 1 sat, 2kg = 2 sata pečenja) Prekrije se folijom ili poklopi, i poslednjih 15 min do 30 min skine se folija ili poklopac i peče se otkriveno. |
|||
06.08.2017, 12:27
Poruka: #5
|
|||
|
|||
RE: Krompir na 100 nacina 1
Krompir na bečki način
Potrebno je: 1 kg krompira 150 g švapskog sira 2 praziluka 1 jaje 60 g maslaca 30 g brašna 1/2 l mleka majoran kim biber so Priprema Kuvan i oljušten krompir iseče se na tanke kolutove i posoli se, doda kim, majoram, biber i sitno iseckan praziluk. Ostatak praziluka treba propržiti na maslacu, dodati malo brašna i preliti mlekom. U ukuvani sos stavimo propasirani švapski sir i jaje. Krompir vežemo sosom, eventualno začinimo, sve stavimo u činiju od vatrostalnog stakla i pečemo u pećnici dok ne porumeni. __________________________________________________ Tortilja od krompira Potrebno 4 krompira 1 luk 4 ili 5 jaja maslinovo ulje so biber Priprema Očistiti krompir, tanko ga iseći i posoliti. Staviti u tiganj dosta maslinovog ulja i krompir. Sitno iseci luk i dodati u tiganj. Neka se sve zajedno prži oko 5 minuta. Razlupati jaja. Pomesati jaja, krompir i luk. Ispeci jednu stranu tortilje, okrenuti je i isto uraditi sa druge. Prijatno! ______________________________________________________ Posna pečena paprika sa obarenim krompirom Potrebno je: 2 glavice crnog luka 3 krompira 7 paprika beli luk so biber začin ulje Priprema Iseckani luk, pržiti dok ne porumeni na ulju. Dodati pečenu, očišćenu (čak i od semena) papriku, beli luk, dodati začine po želji - so, biber. Krompir obariti. Obaren krompir, isečen na kolutiće dodati i izmešati u vatrostalnoj činiji. Zatim zapeći oko 15-20 minuta na 200 c. _______________________________________________ "Belavista" krompir Potrebno je: 4 veća krompira ispečenih u ljusci 2 šolje barenih šampinjona 1 kašika narendane šargarepe 1 kašika kuvanog graška 1 kašika kuvanog kukuruza 4 pune kašike peršuna 4 kašičice nerafinisanog ulja 4 kašičice kisele pavlake 4 kašičice susama Priprema Preseći krompire na pola i izdubiti ih. Izvađen krompir izmešati sa šampinjonima, šargarepom, graškom, kukuruzom, uljem i susamom, vratiti nazad u kore i zapeći 10 minuta na 250°C. Preliti kiselom pavlakom i posuti peršunom. _______________________________________________ Francuski krompir 1 Potrebno je: 1 kg krompira 1 glavica crnog luka oko 300 g sremske kobasice 5 barenih jajeta 2 nekuvana jajeta 1 kisela pavlaka malo mleka oko 200 g trapista biber so Priprema Vatrostalnu posudu nauljiti, u nju staviti isečenu glavicu crnog luka, a na to ređati red krompira isečenog na kolutove, red sremskih kobasica, red barenih jaja. Postupak ponavljati dok se ne utrosi materijal. Potom izmutiti 2 jajeta i pavlaku (dodati malo mleka) posoliti i zaliti preko krompira. Peći oko 40 minuta. Kad krompir dobije rumenu boju preko njega naribati red trapista. _____________________________________________________ Francuski krompir 2 Potrebno je: 1 kg krompira 200 g šunke 50 g butera 50 g kačkavalja 2 jajeta 1 čaša mleka so Priprema Cele krompire, skuvati, oljuštiti i iseći na tanke kolutove. Šunku sitno iseći. Đuvečaru ili sud u kome će se peći, podmazati i složiti red krompira. Preko njega staviti deo iseckane šunke i kačkavalja. Ponovo staviti red krompira, pa red šunke i kačkavalja. Ovo ponavljati dok se sva masa ne utroši. Poslednji red mora da bude krompir. Sitno iseckati buter i posuti preko krompira. Razmutiti dva jajeta sa mlekom, dodati malo soli i preliti odozgo. Peći u zagrejanoj rerni oko pola časa. ______________________________________________________ Kroketi od krompira Potrebno je: 750 g krompira 250 g brašna 2 jajeta malo prezli so maslac Priprema Krompir skuvati i izgnječiti, dodati brašno, jaja, so i sve dobro izmešati i zamesiti testo. Od testa oblikovati krokete i kuvati u slanoj vodi. Na puteru ispržiti prezle i preliti krokete. ____________________________________________________ Krompir graten Potrebno je: 1 kg krompir 4 jajeta 1 dl mleka 1 čaša jogurta 1 praziluk na kolutove isečena šunkarica (deblji parčići) začin peršun biber so Priprema Oljuštite krompir, isecite ga na tanje kolutove i kuvajte ga nekih 20 min. Kolutove šunkarice propržite na ulju sa obe strane. Umutite jaja, sa mlekom i časom jogurta, seckanim peršunom, dodajte soli, bibera i začina po želji. Premazite formu uljem. Poređajte pola kuvanog krompira po dnu forme preko poređajte prženu šunkaricu, pa na kolutove iseckan prazi luk, preostali krompir. Prelijete nadevom od jaja i pecite nekih još 20-25 minuta na 200 stepeni. Umesto šunkarice može da ide suvi vrat ili kobasice, belo pilece meso ili nesto po vašoj zelji. |
|||
06.08.2017, 12:28
Poruka: #6
|
|||
|
|||
RE: Krompir na 100 nacina 1
Posne paprike sa krompirom
Potrebno je: 1 glavica crrnog luka 300 g patlidžana 2 velika krompira 15-tak manjih paprika, raznih boja i oblika malo ulja so biber Priprema Propržiti sitno iseckan luk, dok ne porumeni, na malo ulja. Izrendan, posoljen i iscedjen patlidžan, dodati u luk, a nakon toga i izrendan krompir. Dinstati na laganoj vatri desetak minuta. Dodati so i biber. Puniti paprike. Peći na 200-250 stepeni oko pola sata. Umesto patlidžana, se može staviti samo krompir. U pleh nije potrebno sipati ulje. _________________________________________________ Mađarski krompir Potrebno je: 4 glavice luka 1 kg krompira 3 kašike ulja 1 kašika paradajz koncentrata 1/2 l supe od kocke 125g suve kobasice 1 kašika ljute aleve paprike biber so Priprema Na dve kašike ulja dinstati luk isečen na kolutove, dodati začine, paradajz i krompir isečen na klolutove. Naliti supom i kuvati na umerenoj temperaturi još dvadesetak minuta. Kada je kuvano, dodati kobasice isečene na kolutove i sve dobro promešati. Odmah služiti. ____________________________________________________ Roštilj šnicla Potrebno je: 250 g kuvanog krompira 1 jaje malo začina 500 g roštilj mesa malo prezle Priprema Kuvani krompir ispasirati, dodati roštilj meso, jaje i malo suvog začina. Sve dobro umesiti i ostaviti da ostoji 30 minuta. Praviti šnicle, uvaljati ih u prezle i pržiti u vrelom ulju na tihoj vatri. _________________________________________________ Pikantni ćevapi Potrebno je: 300 g mlevenog mesa 300 g krompira 1 ljuta paprika 1 jaje 2 čena belog luka 1 veza peršuna biber so suvi biljni začin ulje soda bikarbona prezli po potrebi Priprema Beli luk, ljutu papriku i peršun sitno iseckati, a krompir obariti i izrendati na krupno rende. U odgovarajućoj posudi sjediniti meso, krompir, jaje, beli luk, ljutu papriku, peršun, posoliti i pobiberiti, dodati mešavinu začina i malo sode bikarbone, pa dobro promešati. Od pripremljene smese praviti ćevape, a zatim ih uvaljati u prezle. Ćevape peći na vrelom ulju, dok ne porumene. ______________________________________________ Krompir sa trapistom Potrebno je: 10 većih krompira 100 g trapista 100 g maslaca 4 jajeta 1 dl mleka 1 dl kisele pavlake Priprema Skuvati krompir, oljuštiti ga i iseći na koturove. Namazati kalup maslacem i posuti ga sitno tucanom zemičkom. U kalup složiti polovinu krompira, posoliti i posuti sa 50 grama tanko isečenog trapista i 50 grama maslaca. Preko trapista složiti drugu polovinu isečenog krompira, malo posoliti i dodati onu istu količinu trapista i maslaca kao i prvi put. Dobro izmešati jaja sa mlekom i kiselom pavlakom. Ovim preliti masu u kalupu i peći je dok ne porumeni. ___________________________________________________ Krompir iz rerne sa ruzmarinom Potrebno je: 1 kg sitnih krompira 4 grančice svežeg ruzmarina morska so maslinovo ulje Priprema Dobro operite krompire i blago osušite. Zagrejte rernu na 200 C. Iščupajte ruzmarin iz stabljika i grubo iseckajte. Isecite krompire na četiri dela. Obložite pleh papirom za pečenje, pospite malo soli na papir za pečenje i raširite krompire na pleh. Zatim pospite so i ruzmarin, maslinovog ulja i pecite u rerni oko 30 do 40 minuta. Servirajte sa pavlakom ili koktel sosom. ____________________________________________________ Carsko meso sa ljutim krompirom Potrebno je: 600 g karea so biber 1/2 veze peršuna 1/2 veze celerovog lista ruzmarin 600 g kuvanog mladog krompira 20 g putera tabasko sos mirodjija 100 ml pavlake Priprema Meso mora da bude u komadu. Posoliti ga, pobiberiti i uvaljati u sitno isečen peršunov i celerov list. Sve uviti u foliju i peći 45 minuta u rerni na 220 stepeni. Izvaditi iz rerne, skinuti foliju i peći još 15 minuta, da meso poprimi lepu boju. Za to vreme skuvati krompir, ocediti ga od vode i soltirati na puteru. Začiniti i dodati tabasko sos, pavlaku i kuvati 2-3 minuta. Servirati ljuti krompir, uz tanko sečene komade karea. |
|||
06.08.2017, 12:29
Poruka: #7
|
|||
|
|||
RE: Krompir na 100 nacina 1
Novogodišnja kućica
Potrebno je: 500 g kukuruza 500 g krompira 350 g šargarepe 250 g kiselih krastavčića 250 g salame (šunke) 250 g majoneza 2,5 dl kisele pavlake začini po ukusu slani štapići Priprema Šargarepu, salame, kisele krstavčiće, iseći na kocke. Krompir dobro oprati, pa zajedno sa ljuskom kuvati. Kuvani krompir ohladiti, oljuštiti i narendati ga na rende. Skuvati šargarepu i kukuruz, dok ne omekša. Zatim kuvano ohladiti i procediti. Umutiti majonez, pavlaku i začine, pa dodati svo povrće i lepo izmešati. Oblikovati kućicu i od štapića napraviti krov i sve ostalo. ______________________________________________________ Ćuftice od povrća u belom umaku Potrebno je: 300 ml jogurta 50 g integralnog brašna 500 g krompira 50 g margarina 1 krastavac kesica mešanog povrća začini malo senfa mirođija Priprema Skuvati krompir i posoliti. U dublji sud staviti margarin, krompir i integralno brašno i mikserom izmutiti. Dodati gotovo mešano povrće sa jednom kašikom začina. Oblikovati kuglice i pržiti na zagrijanom ulju. Zatim pipremamo umak od jogurta, sitno iseckanog krastavca, malo senfa i mirođije. To sve sjediniti i preliti ćuftice. _____________________________________________________ Brzi domaći đuveč Potrebno je: 2 glavice crnog luka 1 veća šargarepa 150 g suvog mesa 1/2 kg oljuštenog krompira 50-60 g pirinča 1/2 kašike slatke aleve paprike biber suvi biljni začin 2 lista lovora Priprema Sitno iseckati luk, šargarepu i suvo meso, pa sve zajedno dinstati na tihoj vatri, dok luk ne postane staklast. Dodati začine po ukusu i još malo dinstati, pa dodati krompir i pirinač. Naliti vodom da ogrezne, pa kuvati 15-20 minuta. Staviti na kratko u rernu da se zapeče. _______________________________________________ Ribanac sa krompirom i kobasicama Potrebno je: 600 g kupusa ribanca 500 g krompira 250 g kobasica 100 g mesnate slanine čaša kisele pavlake šolja mleka 2 gavice crnog luka aleva paprika ulje so biber Priprema Na ulju propržite sitno isečen crni luk, pa mu dodajte ribanac i izdinstajte ga. Slaninu isecite, pa je stavite da se dinsta sa kupusom. Pred kraj dinstanja pospite sve biberom, alevom paprikom, a po potrebi posolite. Krompir obarite, oljuštite i isecite na kolutove. U podmazanu posudu poređajte naizmenično krompir, seckane kobasice i dinstani kupus. Gornji red treba da bude krompir. pomešajte mleko i pavlaku, prelijte jelo i stavite ga u pećnicu da se zapeče. _______________________________________________________ Kolenice sa kupus i krompir Potrebno je: 1 glavica kiselog kupusa 1 svinjska kolenica 2 krmenadle 300 g krompira 100 g šargarepe 1 glavica crnog luka so biber (malo mlevenog i par u zrnu) aleva paprika (malo slatke, malo ljute) 1 lovorov list Priprema Kolenicu prvo obariti 1 sat. Kupus iseckati, krompir i šargarepu iseći na komade, a luk na četvrtinu. Zatim kolenicu staviti u dublji pleh, dodati kupus, krompir, šargarepu, luk i sve to začiniti po ukusu i malo preliti vodom u kojoj se kuvala kolenica. Staviti da se peče 1 h na temperaturi 220 C prekriveno folijom i 45 minuta na temperaturi 200 C bez folije. _________________________________________________________ Krompir sa pečurkama Potrebno je: 6 krompira 60 g margarina 20 g brašna 2 dl mleka 200 g šampinjona 1 kašika začina 60 g sira (trapista) peršun beli luk biber Priprema Izaberite krompire podjednake veličine, oljuštite ih i stavite da se kuvaju. Napola kuvane krompire ocedite, izdubite i punite filom koji pripremite ovako: na rastopljeni maslac dodajte brašno i začin. Polako dolivajte mleko i kuvajte dok se umak ne zgusne. Posebno na margarinu propržite šampinjone, sir isecite na kockice, a beli luk i peršun sitno isecite. Sve izmešajte s umakom. Na kraju dodajte biber. Punjene krompire stavite u namazanu tepsiju i pecite u rerni oko 20 minuta. Poslužite uz razne salate. ______________________________________________________ Rolat čupavac sa krompirom u prezlama Potrebno je: 500 g mešanog mlevenog mesa 6 jaja 2 parčeta hleba 1 kašičica mlevene paprike 1 glavica crnog luka 1 zelena paprika 3 krompira 2 kašike senfa 1 kašika pavlake suvi biljni začin biber Krompir u prezlama: 1/2 kg krompira 100 g prezli 1 kašičica soli Priprema Hleb natopiti vodom, ocediti i izmrviti. Zelenu papriku i crni luk iseći na kockice. Krompir izrendati na krupno. 4 jaja obariti i oljuštiti. U posudi sjediniti mleveno meso, 1 jaje, crni luk, zelenu papriku, mlevenu papriku i začine (po ukusu) i dobro izmesiti. To sve staviti na radnu površinu, prekriti je najlon kesom i istanjiti pomoću oklagije. Zatim, poređati barena jaja po sredini i urolovati. Posebno umutiti senf, pavlaku i 1 jaje i premazati preko rolata od mesa. Nakon toga rolat uvaljati u rendani krompir. Umotati rolat u foliju i peći u zagrejanoj rerni na 200 C oko 35 minuta. Zatim skinuti foliju i nastaviti sa pečenjem dok ne porumeni. Nakon pečenja ostaviti rolat da se stegne i onda ga seći. Kao dodatak poslužiti krompir u prezlama. Priprema krompira u prezlama: 1/2 kg krompira, 100 g prezli, 1 kašičica soli. Krompir oljuštiti i iseći na sitnije kriške. Posoliti i uvaljati u prezle. Peći u zagrejanoj rerni na 200 C - 30 minuta. |
|||
06.08.2017, 12:29
Poruka: #8
|
|||
|
|||
RE: Krompir na 100 nacina 1
Grenadir marš (Nasuvo sa krompirom)
Potrebno je: 500 g krompira 1 - 3 glavica crnog luka(po želji sa više daje lepši ukus) 3 kašike ulja (maslinovo) 300 g testenine aleva paprika biber so Priprema Krompir oljuštiti, iseći na kockice i skuvati u slanoj vodi. U drugoj šerpi skuvati testeninu u slanoj vodi. Na ulju izdinstati sitno iseckan crni luka. Zatim dodati alevu papriku i propržiti još malo i zatim dodati krompir. Kada je testenina kuvana dodati ostaloj smes. Na tihoj vatri polako sve izmešati. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Služiti toplo uz kisele krastavčiće, salatu od paradajza ili slatkog kupusa. _______________________________________________________ Prolećne pljeskavice sa povrćem Potrebno je: 500 g krompira 250 g spanaća 3-4 struka mladog luka 1 šargarepa malo peršuna 2 jajeta 2-3 kašike brašna so suvi biljni začin biber ulje (za prženje) Priprema Svež spanać iseći na rezance, malo posoliti, rukom izgnječiti i ostaviti malo da odstoji. Krompir izrendati, dodati iseckan mladi luk, oceđen spanać, rendanu šargarepu, seckan peršun, jaja, suvi biljni začin, posoliti, pobiberiti i na kraju brašno. Sve izmešati, vaditi kašikom i pržiti na ulju. Odlično ide uz svežu zelenu salatu. ______________________________________________________ Paprike punjene krompirom Potrebno je: 8 svežih ili iz zamrzivača crvenih paprika 4 krompira 2 kriške sira 2 jajeta 100 g edamera 4 kašike kajmaka suvi biljni začin ulje Priprema Paprikama odstraniti semena. Krompir oljuštiti i izrendati na rende, izgnječiti sir i kajmak, dodati dva jajeta i rendani edamer. Sve lepo sjediniti, pa dodati suvog začina po želji. U svaku papriku sipati malo ulja, pa puniti sa smesom. Redjati u tepsiju, posuti još malo ulja i suvog začina. Staviti alu foliju, pa peći oko 45 minuta na 200-220 stepeni. Zatim skloniti foliju i zapeći ih još 10 minuta ___________________________________________________ Brokoli iz rerne Potrebno je: 300 g brokolija 200 g krompira 1 manja šargarepa 100 g dimnjene slanine so suvi biljni začin 50 g putera 3 jajeta 100 g kisele pavlake 100 g ementalera so Priprema Krompir očistiti, naseći na kocke, pa staviti u posudu u kojoj će se peći. Dodati na cvetove iskidan brokoli, na kockice isečenu slaninu i na kružiće isečenu šargarepu, posoliti, dodati suvi biljni začin, promešati. Umutiti jaja, rendani ementaler i pavlaku, malo posoliti, preko povrća staviti na listiće izrezan puter, pa preliti umućenim filom. Pokriti folijom i peći 50 minuta na 200 stepeni. Pred kraj pečenja otkriti foliju, da se jelo zapeče. ________________________________________________________ Đuveč sa mlevenim mesom Potrebno je: 500 g paradajza 1 kg krompira 500 g babura 400 g mlevenog mesa Priprema U vatrostalnoj posudi poređati babure isečene na režnjeve, preko njih kolutove paradajza, pa krompir isečen na tanke režnjeve. Odozgo staviti tanak sloj mevenog mesa. Ređati istim redosledom dok se ne utroše sve namirnice. Preliti uljem pomešatnim sa malo vode i peći u pećnici dok sva tečnost ne uvri. _______________________________________________________ Krompir pire valjušci Sastojci Preostali Krompir pire PO POTREBI jaja brasna kackavalja soli Priprema U preostali krompir pire dodati celo jaje,povezati,pa dodavati brasno po potrebi tako da se oblikuju valjusci.Prziti na vrelom ulju dok ne porumene |
|||
09.07.2020, 12:17
(Zadnja izmena: 09.07.2020 13:47 od Katica.)
Poruka: #9
|
|||
|
|||
RE: Krompir na 100 nacina 1
Oko sela testa ili krompir štrudla, sastojci: Testo: 400 gr mekog brašna 350-400 ml mlake vode 10 gr soli 120 ml ulja mast za premaz Fil: 600 gr krompira 3 glavice crnog luka ½ dl ulja 1 kašičica soli 1 kašičica bibera 1 kašičica aleve paprika Oko sela testa ili krompir štrudla – Snežana Kitanović – Recepti i Kuvar online Oko sela testa ili krompir štrudla, priprema: U činiju staviti brašno, dodati so i pomešati, kako bi se brašno i so ujednačili. Spojiti mlaku vodu i ulje i to dodati u brašno. Testo kratko mesiti. Dovoljno je samo toliko da se sjedine svi sastojci, par minuta. Od ove količine dobiju se 3 male jufke. Jufke ostaviti da se odmore, pokrivene krpom, oko 40 min. Na sto staviti platneni stolnjak, staviti jednu jufku na sredinu, namazati otopljenom masti i razvlačiti testo. Kada je dovoljno tanko, višak testa na krajevima iskidati. Jednim krajem stoljnjaka rolati testo kao štrudlu a zatim ga urolati u obliku puža. Tako uraditi ii sa preostale dve jufke i motati “oko sela testa”(namotavati ih na puža). Crni luk iseći na rebarca. Prodinstati ga u odgovarajućoj posudi sa malo ulja. Posoliti, pobiberiti i dodati malo aleve paprike. Krompir iseći na kolutove, pa ga dodati u proprženi crni luk, promešati, pobiberiti. Naliti vodom da ogrezne i ostaviti da se kuva oko 20 min, a zatim, preko krompira staviti testo i kuvati poklopljeno oko pola sata. |
|||
« Starije Teme | Novije Teme »
|
Boemi | Kontakt | Povratak na Vrh | Lite (Arhivski) Oblik
Powered By smboemi.com Boemi Forum, © 2008-2024Boemi Forum.
Sva prava zadrzana Boemi Forum