Datum i vreme: 01.06.2020, 03:34 Dobro Došli, Gost! (PrijavaRegistracija)


Korisnik(a) pregleda ovu temu: 2 Gost(a)
Cevap yazOdgovori  Nova TemaNova Tema 

39101 views

Kalendar za Mart

27.02.2014, 22:13
Poruka: #31
Nije na vezi
Gregorijanski kalendar za Mart
SPOMEN SVETOG OCA NAŠEG KIRILA,

arhiepiskopa Jerusalimskog


[Slika: 16713350_sv_kiril_jerusalimski__31.3.jpg]

31 mart / 18 mart

SVETI Kiril se rodio od blagočestivih roditelja 315. godine u Jerusalimu, u vreme Konstantina Velikog. Vaspitan u Pravoslavlju. Zamonašio se za carovanja Konstantina Velikog. Godine 343 posvećen za sveštenika od arhiepiskopa jerusalimskog Maksima. A kada blaženi arhiepiskop jerusalimski Maksim pređe iz ovog u besmrtni život, sveti Kiril ga nasledi na prestolu jerusalimskom 348 godine. I pokaza se najrevnosniji zaštitnik apostolskih dogmata, suzbijajući jeresi: Arijevu, Makedonijevu[1] i Manesovu. Zato su ga mrzeli jeretički arhijereji, kao arhiepiskop Kesarije Palestinske Akakije, koji ga kasnije i u progonstvo posla.

U vreme ovog svjatjejšeg arhiepiskopa Kirila bi čudesno znamenje na nebu: na dan Pedesetnice pojavi se znamenje krsta, svetlije od sunca, koje se prostiralo iznad Jerusalima i Gore Jeleonske, i trajalo nekoliko časova počev od devetoga časa izjutra. O toj čudesnoj pojavi, koja je bila vićena od svih žitelja Jerusalima, gšsao je sveti Kiril i caru Konstanciju, savetujući mu da priđe Pravoslavlju, jer ovaj car beše skrenuo s pravog puta vere i zalutao u arijansko zloverje, i zlostavljaše pravoslavne.

Spomenuti Akakije, poznanik carev i imajući podršku njegovu, ustade protiv svetog Kirila sa dva razloga: prvo, što ga je sveti Kiril izobličavao za jeres, i drugo, što mu se sveti Kiril nije hteo potčiniti. Jer pošto Jerusalim beše opustošen i omalovažen od bezbožnih careva rimskih, to i presto arhiepiskopije jerusalimske beše veoma potcenjen, i stavljen pod vlast mitropolita Kesarije Palestinske. Svjatjejši Kiril ne hte da se potčini Akakiju zato što je jeretik, koga je kao takvog Sardikijski pomesni sabor svetih Otaca (343 g.) još ranije zbacio s prestola. Sada se Akakije držao mitropolitskog prestola, ne na osnovu crkvenih kanona, nego na osnovu carske sile. Sveti Kiril ga izobličavaše, jer je Akakije sedeo na prestolu nasilnički a ne pastirski. Odvojivši se od kesarijske mitropolije, sveti Kiril je sasvim umesno tvrdio da je jerusalimski presto prviji i stariji od kesarijskog, pošto je Jerusalimska Crkva mati svima Crkvama. A osim toga, Sardikijski sabor, koji je zbacio Akakija, predao je starešinstvo jerusalimskom arhiepiskopu blaženom Maksimu, prethodniku svetog Kirila.
Quote
Cevap yazOdgovori 


Skoči na Forum:

Boemi | Kontakt | Povratak na Vrh | Lite (Arhivski) Oblik


Powered By smboemi.com Boemi Forum, © 2008-2020Boemi Forum.

Sva prava zadrzana Boemi Forum