Datum i vreme: 17.07.2024, 18:15 Dobro Došli, Gost! (PrijavaRegistracija)


Korisnik(a) pregleda ovu temu: 1 Gost(a)
Cevap yazOdgovori  Nova TemaNova Tema 

38282 views

Bonsai

08.02.2014, 23:54
Poruka: #11
Nije na vezi
Bonsai
Izbor drveta


Uz malo truda i pravilne nege, bilo koja biljka sa čvrstim stablom može se uzgojiti kao bonsai. Ipak, neke biljke je jako teško navići na plitku posudu i ograničen rast.

Zbog svoje velike sposobnosti adaptacije, najčešće se odgajaju sledeće vrste drveća i grmlja: bor, čempres, kamelija, azaleja, nar, fikus (tropski i mediteranski) i kedar. Listopadne biljke: višnja, šljiva, javor, hrast i kesten, takođe su jako povoljne.

Sve ove biljke omiljene su među uzgajivačima jer su pogodne i za amatere i za profesionalce. Nude puno posebnih karakteristika kao što su: lepa kora, jaka i otporna priroda, sezonski plodovi i sjeme ili prelijepi cvjetovi. Kakvi god bili njihovi atributi, ove biljke postaće jako lep bonsai.

[Slika: lwzy89ku.jpg]
Quote
08.02.2014, 23:54
Poruka: #12
Nije na vezi
Bonsai
Stilovi


Potpuno uspravno

Drvo ovakvog izgleda javlja se kada raste na otvorenom u savršenim uslovima. Najvažnija odlika ovog stila je da krošnja bude potpuno uspravna sužavajući se od baze ka vrhu. Grane trebaju biti simetrično raspoređene i izbalansirane gledano iz svih uglova. Ovo je prilično zahtjevan stil.

Pogodne vrste: Jela, čempres, bor i smrča su veoma pogodne. Javor je takođe moguće koristiti, ali se teško prilagođava. Nije preporučljivo koristiti neke voćke i drveće koje je prirodno koso ili kvrgavo.

Tehnika uzgoja: Da biste dobili dobar primerak uspravnog stila, pobrinite se da oko 1/3 krošnje bude razređena spreda. Prva grana baze je najduža i proporcionalno ima dužinu 1/3 čitavog drveta. Ovo je "osnovna" grana koja je skoro okomita na stablo. Druga grana je nasuprot prve i nalazi se nešto više. Ka vrhu drveta grane se skraćuju i dobija se kupast oblik krošnje.Vrh treba da ima gušću strukturu od ostatka drveta. Poželjno je da vrh bude blago nagnut ka posmatraču. Grane bonsaia ne moraju biti strogo simetrične, mogu se prostirati pod različitim uglovima od baze do vrha.

Ovaj stil postiže se konstantnim orezivanjem izdanaka i rastućeg vrha u toku čitave godine. Neophodno je vezivanje grana kako bi se obezbedila kupasta krošnja.

[Slika: gb95z848.jpg]
Quote
08.02.2014, 23:55
Poruka: #13
Nije na vezi
Bonsai
Uvijeno uspravno

Kao i koso stablo, i uvijeno se u prirodi javlja kao posledica rada vetra ili sene. Krošnja
se naginje levo ili desno, ali nikad ka posmatraču. Isto važi i za grane.

Pogodne vrste: Među najpogodnijim vrstama su javor (japanski i trozubi), bukva, skoro svi četinari i nar.

Tehnike uzgoja: Skoro je ista kao kod potpuno uspravnog stila, jedino je stablo uvijeno
i malo nagnuto na neku stranu. I dalje je potrebno sužavanje krošnje, ali grane rastu
slobodnije jer balansiraju na kvrgavom stablu. Kao i kod potpuno uspravnog, vrh je
gušći od ostatka krošnje i uvijek se podudara sa bazom, u suprotnom dobijate koso
stablo. Za oblikovanje je najpogodnije vezivanje žicom.

Jin- tehnika koja daje izgled mrtvih grana- izgleda vrlo efektno kod ovakvog drveta.

[Slika: nu9eho5r.jpg]
Quote
08.02.2014, 23:55
Poruka: #14
Nije na vezi
Bonsai
Polukaskadno

Polukaskadni tip bonsaia, kao i kaskadni, spušta se ispod gornjeg ruba posude, ali ne
prelazi nivo dna. U pripodi se javlja kada drvo raste na litici ili iznad vode. Ugao
spuštanja krošnje nije precizno određen, ali drvo mora biti horizontalno ili niže. Vidljivo korenje balansira sa krošnjom.

Pogodne vrste: Mnoge vrste su pogodne, osim strogo uspravnih. Cvetajuća trešnja,kedar i čempres su idealne za početak.

Tehnika uzgoja: Kao što samo ime kaže, tehnika je skoro ista kao kod kaskadnog stila (pogledati "KASKADNO" ). Jedina razlika je što drvo ne sme rasti ispod nivoa dna posude.

[Slika: mg2376d3.jpg]
Quote
08.02.2014, 23:55
Poruka: #15
Nije na vezi
Bonsai
Kaskadno

Drvo ovog stila spušta se ispod nivoa dna posude. Krošnja se sužava ka vrhu. U prirodi se može naći na liticama i na visokim planinama.

Pogodne vrste: Sve vrste su pogodne, osim strogo uspravnih.

Tehnika uzgoja: Ako se dobro istrenira, ovakvo drvo izgleda perfektno. Krošnja se
sužava, spušta i odaje utisak da drvo vuče sila gravitacije. Sitne grane se često izvijaju
tako da zajedno sa liščem rastu prema gore. Sve što vam je potrebno za ovaj stil je
visoka posuda i biljka koja podnosi ovaj položaj. Krošnja treba da se savije u "U" formaciju kako bi rasla prema dole. Grane reba održavati okomito na stablo, a manje
treba da se izviju ka gore. To ćete postići vezivanjem. Drvo obavezno posaditi u centar
posude.

[Slika: j2kqc9pd.jpg]
Quote
08.02.2014, 23:55
Poruka: #16
Nije na vezi
Bonsai
Koso


Koso drveće u prirodi se javlja ako je izloženo jakom vetru ili je primorano da traži svjetlost. Stablo je zakrivljeno i nagnuto pod nekim uglom. Korenje je jače na onoj strani koja je suprotna od strane naginjanja drveta da bi održalo ravnotežu.

Pogodne vrste: Četinari su najzahvalniji i u ovom stilu. Pogodne su i vrste uvijenog stila (pogledaj "UVIJENO USPRAVNO").

Tehnike uzgoja: Krošnja je uvijena i naginje se levo ili desno, ali nikad ka posmatraču. Vrh ne treba da se podudara sa bazom bonsaia. Ovo je jednostavan stil koji se postiže na nekoliko načina. Možete drvo vezati žicom dok ne postignete željeni oblik ili postavite posudu pod nekim uglom što će natjerati stablo da se nakosi. I u ovom stilu bitan je broj 3. Najniže grane grupišu se u tzv. trojke. Grupisanje počinje na 1/3 krošnje od baze. Tri najniže grane praktično okružuju stablo. Prve dvije rastu blago naprijed na različitim visinama. Treća grana je nešto niža i raste između prve dve, ali na suprotnoj ("leđnoj") strani drveta. Ovu šemu možete pratiti do vrha, ali se trudite da drvo izgleda što prirodnije.

[Slika: ny7w4p84.jpg]
Quote
08.02.2014, 23:56
Poruka: #17
Nije na vezi
Bonsai
Japanski cedarOvo je vrlo cenjena vrsta bonsaija u svetu. Zbog sporog rasta dosta je redak. Kratke iglice gotovo u potpunosti prekrivaju stablo, pa je time otezano oblikovanje, pogotovo prilikom omatanja zicom. Takode, grane su dosta lomljive, iako deluju savitljive, pa je potrebno postupno savihati granu kako bi dobili zeljeni oblik.
Krosnja se odrzava jednostavnim cupanjem izbojaka izmedu palca i kaziprsta. To ce potaknuti obilan rast novih izbojaka, pa je potrebno redovito prociscavati krosnju kako bi se sprecilo susenje grana.
Uvelo lisce stvara savrseno staniste za grinje crvenog pauka koje ce oslabiti stablo. Zato je potrebno odstranjivati uvenulo lis¡ce. Redovno prskanje hladnom vodom ne samo da odvraca grinje crvenog pauka, nego i oponasa prirodne uslove, pa time pogoduje boljem izgledu stabla.
Obrezivati u kasno leto, dok jos ima vremena da zacele grane pre zime. Obilno zalivati u vreme rasta, zimi odrzavati vlazno. Presaditi svake dve do pet godina, u zavisnosti od velicine stabla. U razdoblju rasta djubritii sa NPK, zakljuciti u jesen s gnojivom bez dusika.

[Slika: lwol2poj.jpg]
Quote
08.02.2014, 23:56
Poruka: #18
Nije na vezi
Bonsai
Fikus Ginseng bonsai

Fikus Ginseng je odličan izbor za početnike u uzgajanju bonsai stable. Ima karakteristične jake korene., normalno dva ili više njih. Listovi su ovalni, tamno zeleni.

Održavanje

Fikus Ginseng podnosi uslove slabog osvetljenja, ali napreduje najbolje na dobro osvetljenom i provetrenom mestu, sa indirektnim izvorom prirodnog osvetljenja. Zahteva umereno zalivanje, nešto intenzivnije preko leta, a skromnije preko zime. Nikako ostavljati ili dolivati vodu u tacnu, jer samo stablo u sebi nosi veliku količinu vode, pa postoji opasnost da biljka istruli. Ne podnosi promaju. Potkresivati biljku češće tako da se oblikuje lepa kruna. Presađivanje je potrebno svake godine ili na najviše tri godine, u zavisnosti od toga koliko se često orezuje fikus.

[Slika: zmty2ild.jpg]

[Slika: prixwhrw.jpg]
Quote
Cevap yazOdgovori 


Skoči na Forum:

Boemi | Kontakt | Povratak na Vrh | Lite (Arhivski) Oblik


Powered By smboemi.com Boemi Forum, © 2008-2024Boemi Forum.

Sva prava zadrzana Boemi Forum