Datum i vreme: 29.03.2024, 02:03 Dobro Došli, Gost! (PrijavaRegistracija)


Korisnik(a) pregleda ovu temu: 1 Gost(a)
Cevap yazOdgovori  Nova TemaNova Tema 

24607 views

Sarma

13.01.2014, 19:05
Poruka: #11
Nije na vezi
Sarma
Sarma sa suvim grožđem

Potrebno je:

600 g slatkog kupusa
3 velike glavice crnog luka
150 g pirinča
50 g belog suvog grožđa
limun
lovorov list
sirće
biber
začin od sušenog povrća
ulje za prženje
so

Priprema

Blanširajte kupus u vreloj slanoj vodi kojoj ste dodali biber, lovorov list, sirće i ulje. Na ulju propržite sitno iseckan luk i dodajte prethodno skuvav pirinač. Dodajte začin od suvog povrća i suvo grožđe prethodno natopljeno u vodi, kao i mleveni biber. Fil stavljajte na listove kupusa, uvijajte sarme, ređajte ih u šerpu i ostavite da se kuvaju poklopljene. Pred kraj ih poprskajte vrelim uljem pa malo zapecite u rerni. Kad porumene, služite uz pire od krompira.
Quote
13.01.2014, 19:07
Poruka: #12
Nije na vezi
Sarma
Sarma od zelja

Potrebno je:

500 g mlevenog junećeg mesa
200 g masti ili ulja
80 g pirinča
25 listova zelja
1 čaša kiselog mleka
1 jaje
1 glavica crnog luka
1 kašika brašna
malo aleve paprike
biber
so

Priprema

U šerpu staviti 50g masti i ispržiti sitno iseckan crni luk. Skinuti sa šporeta, pa dodati opran pirinač, mleveno meso, jaje, malo mlevenog bibera, soli po ukusu i sve to dobro izmešati. Oprane listove zelja preliti mlakom slanom vodom. Ocediti vodu i na svaki list zelja stavljati po jednu kašiku nadeva od mesa. Zavijati listove u male čvrste valjke, a krajeve dobro uvući, da nadev ne bi ispadao za vreme kuvanja. U podmazanu šerpu na dno poređati nekoliko listova zelja, tako da prekrije dno, pa slagati sarme jednu do druge. Naliti ih vodom, poklopiti i kuvati na umerenoj temperaturi oko pola časa. U tiganju zagrejati mast, dodati kašiku brašna, malo aleve paprike, sipati malo vode i tom zaprškom preliti sarme. Služiti sa kiselim mlekom.
Quote
13.01.2014, 19:09
Poruka: #13
Nije na vezi
Sarma
Sarma od kiselog kupusa

Potrebno je:

500 g svinjskog mesa
250 g goveđeg mesa
200 g suvih svinjskih rebara
150 g suve slanine
150 g masti
50 g pirinča
2 kg kiselog kupusa
2 lista lorbera
1 jaje
1 kašika brašna
1 glavica crnog luka
1 kašičica aleve paprike
malo bibera
so

Priprema

Sa manjih glavica kiselog kupusa skidati jedan po jedan list, nožem odseći deblja rebra sa njih i dobro ih oprati u hladnoj vodi.
Meso očistiti od žilica i samleti. U šernu staviti 100g masti, mleveno meso i iseckan luk, pa malo propržiti. Dodati pirinač, malo mlevenog bibera, jedno jaje i soli po ukusu, pa sve dobro izmešati.
U veću šerpu poređati na dno nekoliko listova kupusa. Uzimati, jedan po jedan, list kupusa, na svaki stavljati po jednu kašiku nadeva od mesa i zavijati listove U male čvrste valjke. Krajeve kupusa dobro uvući, da ne bi nadev ispadao za vreme kuvanja. Sarme ređati u šerpu, jednu pored druge, u nekoliko redova. Suvo meso i slaninu oprati u vreloj vodi, iseći na parčad, pa staviti između redova sarmi. Dodati 5-6 zrna bibera i 2 lista lorbera. Preliti sarmu hladnom vodom i kuvati na tihoj vatri oko 3-4 časa. U tiganju napraviti zapršku od 50g masti, kašike brašna i jedne kašičice aleve paprike, preliti njome sarmu, poklopiti šerpu i ostaviti da vri još oko pola časa.Umesto hleba sa sarmom se služi proja.
Quote
13.01.2014, 19:11
Poruka: #14
Nije na vezi
Sarma
Sarma od kiselog kupusa sa pirinčem

Potrebno je:

350 g pirinča
1 glavica kiselog kupusa
2 glavice crnog luka
1 kašičica alene paprike
2 dl ulja
1 list lorbera
biber u zrnu
kašika brašna
mleveni biber
so

Priprema

Od veće glavice kiselog kupusa odvojiti lišće, oprati i pripremiti za sarmu. U šerpi zagrejati decilitar ulja i propržiti sitno isečen crni luk da porumeni. Zatim dodati upolaskuvan pirinač, posoliti i pobiberiti po ukusu. Sve dobro izmešati, po jednu kašiku ovog nadeva stavljati na svaki list kunusa zavijati sarme, složiti u šerpu i naliti mlakom vodom da ogrezne. Dodati nekoliko zrna bibera, jedan lorberov list i ostaviti da se kuva. Kada lišće kupusa omekša, razmutiti decilitar ulja, kašiku brašna i kašičicu aleve paprike, pa ovim preliti sarmu. Ostaviti da se još malo krčka na tihoj vatri.
Quote
13.01.2014, 19:19
Poruka: #15
Nije na vezi
Sarma
Letnja sarma

Potrebno je:

1 galvica kelja (ili kupusa)
1/2 kg krompira
200 g šargarepe
200 g graška
1 glavica luka
1 jaje
1 pavlaka
ulje
biber
so

Priprema

Kelj (ili kupus) spustiti u vrelu vodu, barite ga tri-četri minuta, a onda izvadite i ocedite. Odsecite koren i razdvojte listove.
Šargarepu isecite na kockice i skuvajte u slanoj vodi zajedno sa graškom. Pet minuta pred kraj dodajte luk. Kuvano povrće ocedite.
Kada se malo ohladi dodajte mu kuvano povrće, jaje, ulje, biber i so. Sve dobro izmešajte.Ovim nadevom puniti listove kelja ili kupusa i zavijte sarmice.
Poređajte ih u šerpu, uspite vruće vode toliko da sarmice ogreznu i dospite malo ulja. Kuvajte pola sata.
Quote
13.01.2014, 19:21
Poruka: #16
Nije na vezi
Sarma
Sarmice od kelja

Potrebno je:

veća glavica kelja
2 glavice crnog luka
1 litar supe
kašika masti
1 šolja mrvica natopljenih u mleku
1 šolja rendanog sira
2 jajeta
biber
so

Priprema

Odvojene listove kelja popariti kipućom vodom, odstraniti deblje delove i nadenuti sledećim nadevom: mast, namočene mrvice, jaja, biber i so dobro izmešati pa svaki list puniti nadevom i čvrsto zaviti u sarmicu.
U podmazanu posudu staviti narezan luk, na njega naređati sarmice, preliti ih supom i staviti u rernu da se zapeku. Služiti uz pečenje.
Quote
13.01.2014, 19:22
Poruka: #17
Nije na vezi
Sarma
Sarmice od kelja (2)

Potrebno je:

glavica kelja
1 kg mlevenog junećeg mesa
100 g pirinča
1 glavica crnog luka
1 kafena kašičica začina
so
biber po ukusu

Preliv:

1/2 l mleka
200 g kisele pavlake
kockica putera
peršun

Priprema

200 g pavlake. pomešati sa, pola litre mleka, dodati kockicu putera, staviti peršuna po ukusu, jednu ili pola veze izmešati, staviti na ringlu da provri. Ovo je preliv za sarmice.
U drugu šerpu staviti 2 litra vode i jednu kašičicu soli pustiti da provri i u to dodavati oprane listove kelja, jedan po jedan treba oko 30 sekundi da se list kelja obari u toj vodi. Zatim obarene listove kelja preliti sa hladnom vodom.
Fil pripremiti na sledeći način: U mleveno meso dodati sitno iseckanu glavicu luka, ne obaren pirinač, začin, so, biber, dobro izmešati, a da fil ne bude tvrd. Dodati 3 kašike ulja i 50 g vode, sve još jednom izmešati i na listove kelja stavljati po kašiku fila i uvitijati kao i klasičnu sarmu od kupusa.
U pouljenu tepsiju redjati sarmice, preliti ih prelivom od mleka i kisele pavlake. Tepsiju pokriti alu folijom i staviti na 60 minuta u rernu na 220 stepeni.
Servirati uz pečen krompir i mlad sir
Quote
13.01.2014, 19:24
Poruka: #18
Nije na vezi
Sarma
Otvorena sarma

Potrebno je:

1 kg ribanog kiselog kupusa
1/2 kg mlevene svinjetine
1 glavica crnog luka
1 šaka pirinča
1/2 suvih rebaraca
malo slanine
2 šargarepe
beli luk
so
biber
aleva paprika

Priprema

Iseckati povrće i slaninu. Propržiti malo na ulju crni luk, pa dodati mleveno meso, suva rebarca, slaninu, kiseli kupus, šargarepu, so, vodu i kuvati na laganoj vatri do 90 minuta, (uz povremeno dosipanje vode).
Pred kraj dodati pirinač, beli luk, biber i alevu papriku i mešati povremeno.
Quote
13.01.2014, 19:25
Poruka: #19
Nije na vezi
Sarma
Pirinač sa mlevenim mesom

Potrebno je:

300 g mešanog mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
2-3 šargarepe
150 g pirinča
1 kocka za supu
suva mirođija
peršun
bosiljak
ulje

Priprema

Na ulju sa malo vode prodinstati crni luk, dodati šargarepu i još malo dinstati. Kada se povrće upržilo, dodati mleveno meso. Dobro ga ispržiti, pa dodati suve začine i kocku za supu.
Dodati opran pirinač i naliti sa pola litre vode. Kuvati dok pirinač ne upije svu tečnost, pa ostaviti poklopljeno, na toploj ringli.
Brzo i jednostavno, a deca obožavaju, jer podseća na punjene paprike i sarme.
Quote
13.01.2014, 19:26
Poruka: #20
Nije na vezi
Sarma
Sarma od jagnjeće džigerice

Potrebno je:

500 g jagnjeće džigerice (bele i crne)
150 g masti
50 g pirinča
3 jajeta
3 glavice crnog luka
2 dl mleka
1 jagnjeća trbušna maramica
malo bibera
peršunov list
so

Priprema

Jagnjeću džigericu obariti u vodi i sitno iseckati. Piripač skuvati. Crni luk sitno iseći i ispržiti na masti. Sve to pomešati i dodati jedno jaje, iseckan peršunov list, malo mlevenog bibera i soli po ukusu.
Pliću posudu (đuvečaru), namazati mašću, obložiti je jagnjećom maramicom, ali tako da joj krajevi prelaze preko ivice. Na sredinu izručiti izmešanu masu od džigerice i preklopiti je celu krajevima maramice. U srednj zagrejanu rernu staviti sarmu i peći dok ne porumeni. Razmutiti jaja sa mlekom i četvrt časa pre služenja, preliti sarmu, pa je ponovo vratiti u rernu da se još zapeče. Služiti u posudi u kojoj je pečena.Uz sarmu se najčešće služi kiselo mleko.
Napomena: sarma se može spremati i tako što će se jagnjeća maramica iseći na parčad, u svako parče stavljati po jednu kašiku nadeva od džigerice i zavijati u male čvrste valjke, koje ređati u podmazanu plitku posudu. U svemu ostalom postupati kako je napred navedeno.
Quote
Cevap yazOdgovori 


Skoči na Forum:

Boemi | Kontakt | Povratak na Vrh | Lite (Arhivski) Oblik


Powered By smboemi.com Boemi Forum, © 2008-2024Boemi Forum.

Sva prava zadrzana Boemi Forum