Korisnik(a) pregleda ovu temu: 1 Gost(a)
13.01.2014, 18:49
Poruka: #1
|
|||
|
|||
Sarma
Kupus sarme punjene sa pasuljem
Potrebno je: 1/2 kg pasulja 2 glavice crnog luka 1 manji struk prazi luka 1 glavica kiselog kupusa 4 čena belog luka 1 kašičica crvene tucane paprike 2-3 lista lorbera 1 kašičica začinske crvene paprike so Priprema Skuvati pasulj, ali ne da se prekuva i ocediti ga. Odvar od pasulja sačuvati. Odvojiti listove kupusa, odstraniti im zadebljani deo i skuvati ih. Na vrelom ulju ispržiti crni luk, dodati prazi i njega propržiti. Dodati skuvani pasulj, posoliti i sve to dobro promešati sa začinskom paprikom. Prohlađenim filom uvijati sarmice. Preliti ih odvarom od pasulja (oko 2 sipače) i staviti ih u rerni da se malo ukrčkaju i zapeku. Peći ih 30 minuta na 200 C. Kada su sarme gotove, zagrejte 2 kašike ulja, sitno seckan beli luk i sasvim malo ga pržiti da ne izgori. Skloniti s vatre i dodati crvenu papriku. Ovim preliti sarme pre služenja. |
|||
13.01.2014, 18:50
Poruka: #2
|
|||
|
|||
Sarma
Kupus sarme punjene krmenadlom
Potrebno je: 5 debljih krmenadli 1 glavica crnog luka 120 g mesnate slanine 1 manja glavica kiselog kupusa 2 dl belog vina 2 kašike senfa 6 dl goveđe supe 0,5 dl ulja suvi biljni začin so biber Priprema Listove kupusa odvojiti od glavice, a potom ih blanširati u slanoj vodi, kako bi omekšali. Crni luk i slaninu iseckati na kockice i propržiti na malo ulja da porumene, a potom ih začiniti po ukusu. Krmenadle zaseći po sredini, kako bi se napravilo udubljenje za punjenje. U unutrašnjost svake krmenadle staviti po kašiku pripremljenog fila. Punjene krmenadle premazati senfom, a potom uviti u blanširane listove kupusa i poređati u nauljenu tepsiju. Sve to zaliti mešavinom vina i goveđe supe zatvoriti folijom i peći u zagrejanoj rerni 40 minuta na 200 C. Skloniti foliju i peći još 10 minuta, dok sarme ne porumene. |
|||
13.01.2014, 18:51
Poruka: #3
|
|||
|
|||
Sarma
Lenje sarme
Potrebno je: 1 glavica kiselog kupusa (srednje veličine) 4 glavice crnog luka 500 g mlevenog mesa (po želji) 1 šolja (jogurtska) pirinča 2 šargarepe so bibersuvi biljni začin ulje lovorov list kim Priprema Iseckati 4 glavice crnog luka i isipati u tiganj, sa predhodno zagrejanim uljem. Mešati luk dok ne postane staklast, posoliti i pobiberiti, pa dodati meso i pržiti ga. U to dodati sitno sturganu šargarepu i pirinač, koji je odstojao u vrućoj vodi da nabubri, pa sve to posoliti, pobiberiti i dodati vegetu po ukusu i krčkati oko 15-20 minuta. Ako je nekom lakšte, postupak je isti kao kod prireme fila za sarme, mada može i bez šargarepe i pirinča, a dodati malo slanine ili dimljenih kobasica za šmek. Kiseli kupus iseckati na kockice, pa u nauljenu tepsiju, staviti red kupusa, pa red fila od mesa, i to dobro utisnuti, pa nastaviti sa ređanjem. Između redova staviti po jedan lovorov list i malo kima. Na kraju sve prekriti sa dva ili tri lista kupusa, pa sve ušuškati, a listove nauljiti. Krčati na 200 C oko 20-30 minuta, zavisi od rerne. |
|||
13.01.2014, 18:52
Poruka: #4
|
|||
|
|||
Sarma
Francuska sarma
Potrebno je: 500 g mlevenog mesa 80 g pirinča 3 jajeta 2 glavice crnog luka 1dl ulja 1 čaša kisele pavlake mleveni biber so Priprema Na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckan crni luk. Dodati mleveno meso, pa i njega propržiti. Pirinač obariti, ocediti, pomešati sa proprženim mesom, pobiberiti i posoliti po ukusu. U podmazanu đunsčaru sipati masu, preliti je sa jajima razmućenim sa pavlakom i malo zapeći u zagrejanoj rerni. |
|||
13.01.2014, 18:53
Poruka: #5
|
|||
|
|||
Sarma
Sarma od slatkog kupusa
Potrebno je: 1 glavica slatkog kupusa 1 kg mlevenog svinskog buta 150 g pirinča suvi biljni začin so biber 2 veće glavice crnog luka 1/2 l kuvanog paradajza Za zapržavanje: 1 kašika ulja brašno crvena aleva paprika Priprema Glavicu kupusa staviti u lonac, sa blago posoljenom vodom i 15 minuta. Popariti kupus. Izvaditi kupus iz lonca, poskidati listove, odseći deblji koren sa svakog lista i zavijati listove sa već napravljenim nadevom od mesa. Nadev: Mleveno meso dobro zamesiti, sa gore navedenim sastojcim i zavijati sarme. Sarme redjamo isto kao i klasičnu sarmu od kiselog kupusa. Kada smo završili sa redjanjem sarme, nalijemo sa pola vode i pola paradajza, malo pošećerimo i stavimo da se kuvaju oko 2 h, na tihoj vatri. Kada je sarma skuvana, zapržimo je sa klasičnom zaprškom: ulje, brašno i aleva paprika. |
|||
13.01.2014, 18:55
Poruka: #6
|
|||
|
|||
Sarma
Sarma sa šampinjonima
Potrebno je: 20 listova kiselog kupusa 500 g šampinjona 200 g pirinča 5 gavica crnog luka ulje biber so Priprema Na zagrejanom ulju propržite iseckan crni luk. Kada postane staklast dodajte seckane šampinjone, pa sve zajedno još malo pržite. Pirinač obarite, ocedite i pomešajte sa lukom i šampinjonima. Po ukusu posolite i pobiberite. Pripremljenim nadevom filujte listove kupusa i zavijte u sarme, poređajte u šerpu, nalijte vodom da ogreznu i kuvajte na laganoj vatri. Sarme se mogu poređati i u nauljenu tepsiju pa zapeći u rerni. |
|||
13.01.2014, 18:56
Poruka: #7
|
|||
|
|||
Sarma
Perfekt lažna sarma
Potrebno je: 20 listova kiselog kupusa 5 oljuštenih svežih krompira (isečenih na četvrtine) 20 lenti dimljene slanine 10 čena belog luka (isečenog na polovine) suvi biljni začin (u koji je dodato malo mlevenog bibera) 3 lovorova lista 2 kašike masti 1 kaščica aleve paprike 1/2 l vode Priprema Krompir isečen na četvrtine, uvaljati u suvi biljni začin, pa svaku četvrtinu sa po jednom polovinom čena belog luka, zaviti u lentu dimljene slanine, pa u lisku kupusa, saviti isto kao sarmu. Sarme redjati u djuvečaru ili vatrostalnu posudu, da bude 1 red. Posebno zagrejati, da bude vrelo, 2 kašike masti sa kašičicom aleve paprike, pa preliti preko sarme. Dodati 3 lovorova lista, naliti sa pola litra vode i staviti u rernu da se peče, na 200 stepeni oko dva sata. Prethodno posudu sa sarmom, zatvoriti sa folijom. Za vreme pečenja otvarati, da bi se dolilo još malo vode, ukoliko je voda isparila. Zadnjih 15 minuta otkriti sarmu i zapeći da bude rumena. |
|||
13.01.2014, 18:57
Poruka: #8
|
|||
|
|||
Sarma
Zapečena sarma od slatkog kupusa
Potrebno je: 250 g mlevene junetine 150 g suve slanine 2 kašike pire paradajza 1 glavica slatkog kupusa 1 jaje 1 kašika brašna 1 kašika prezli 1 čaša kisele pavlake mleveni biber peršunov list so Priprema Kupus očistiti, oprati, nožem izdubiti koren, preliti vrelom vodom i ostaviti u loncu pola časa. Suvu slaninu, ili drugo suvo meso, sitno iseckati i dobro izmešati sa mlevenim mesom, jajetom, prezlama i sitno iseckanim peršunovim listom pobiberiti i posoliti po ukusu. Ovim nadenom puniti listove kupusa, oblikovati sarme, poređati ih u vatrostalnu posudu, preliti pireom od paradajza, naliti malo vode i kuvati na tihoj vatri oko pola časa. Kiselu pavlaku razmutiti sa kašikom brašna, preliti sarmu i staviti u zagrejanu rernu da se peče. |
|||
13.01.2014, 18:59
Poruka: #9
|
|||
|
|||
Sarma
Sarma od blitve
Potrebno je: oko 20 lista blitve 300 g mlevenog mesa 2 kašike pirinča biber so začin 2 veće glavice crnog luka ulja Priprema Isecite luk na kockice i propržiti na ulju sa malo soli dok luk ne smeksa. Dodati mleveno meso, začin i biber pa i to proprziti, dodati pirinča i 5 seckanih listova blitve. Ostale listove blitve list po list puniti smesom i motati kao za sarmu. Kuvati sa malo vode u šerpi nekih 30 minuta. |
|||
13.01.2014, 19:01
Poruka: #10
|
|||
|
|||
Sarma
Sarma od vinovog lišća
Potrebno je: 30 komada vinovih listova 3 glavice crnog luka 2 šoljice pirinča 700 g mlevenog mesa 1/2 kašičice aleve paprike 1 kašika brašna 1 kašika masti so biber Priprema Vinovo lišće preliti toplom, slanom vodom i ostaviti da odmekša. U međuvremenu, izdinstati sitno isečen crni luk, dodati, pirinač, sve zajedno malo propržiti, dodati mleveno meso, naliti sa malo vode i dinstati kratko vreme. Posoliti, pobiberiti i dodati alevu papriku. Ovim nadevom puniti listove, uviti sarme i poređati ih u šerpu. Naliti vodom, tako da sarme ogreznu u njoj. U međuvremenu, propržiti na malo masnoće kašiku brašna, dodati alevu papriku i naliti hladnom vodom. Sipati u vruće jelo i ostaviti da se krčka. Povremeno protrersti šerpu da sarma ne zagori. Služiti sa kiselim mlekom. |
|||
« Starije Teme | Novije Teme »
|
Boemi | Kontakt | Povratak na Vrh | Lite (Arhivski) Oblik
Powered By smboemi.com Boemi Forum, © 2008-2024Boemi Forum.
Sva prava zadrzana Boemi Forum