Datum i vreme: 29.03.2024, 14:32 Dobro Došli, Gost! (PrijavaRegistracija)


Korisnik(a) pregleda ovu temu: 1 Gost(a)
Cevap yazOdgovori  Nova TemaNova Tema 

18904 views

Ajvar

30.06.2015, 18:44
Poruka: #1
Nije na vezi
Rainbow Ajvar
Ajvar od barene paprike i šargarepe

Sastojci za više od 10 porcija:

10 kg crvene paprike
1 kg plavog patlidžana
2,5 kg šargarepe
2 glavice belog luka
150 g soli
100 g šećera
1 litar zejtina
1 kafena šoljica 9% sirćeta
10 zrna bibera
nekoliko ljutih papričica (ko voli ljut ajvar)

Priprema

Papriku, plavi patlidžan i šargarepu očistiti, oprati i staviti u lonac.
Naliti vodom, dodati biber u zrnu i kuvati dok sve povrće ne omekša.
Skuvano povrće dobro ocediti od vode i samleti ga u mašini za meso.
U veliku šerpu sipati litar zejtina malo ga zagrejati i dodati samleveno povrće.
U ovu masu dodati so, šećer i sirće, pa pržiti na umerenoj vatri uz povremeno mešanje varjačom dok sva tečnost ne ispari, a masa ne postane gusta.
Sitno iseckati beli luk pa ga umešati u ispržen ajvar (beli luk nije obavezan, ako ne volite ne morate ga stavljati).
Vruć ajvar sipati u čiste i suve tegle, pa ih poređati u rernu i grejati na 50-60°C oko 10-15 minuta, tj. dok se na površini ne uhvati korica.
Tegle dobro zatvoriti poklopcima, ušuškati u ćebe i ostaviti da prenoće i da se sve potpuno ohladi.
Sutradan odviti tegle iz ćebeta i poređati ih na hladno mesto.
Quote
30.06.2015, 18:48
Poruka: #2
Nije na vezi
Ajvar
Ajvar od pečenih paprika

Sastojci:

100 kom. crvenih paprika (onih mesnatih)
400 ml zejtina
2-3 kašike vinskog sirćeta (može i obično)
so (po ukusu)

Priprema

Paprike oprati, izbrisati i ispeći. Pri pečenju ih okretati tj. voditi računa da budu sa svih strana dobro pečene. Pečene paprike staviti u metalni sud s poklopcem, da bi se naparile i lakše oljuštile. Ostaviti ih da se ohlade, oljuštiti ih, izvaditi seme, odstraniti peteljku staviti u džakčić(od luka ili krompira) i zakačiti na neko mesto, da se do narednog dana cede. Ako se ostave (zakače) u kući, ispod njih postaviti neku posudu za tečnnost koja se iz njih cedi.

Samleti ih na mašini za meso, staviti u veću, širu šerpu koju predhodno s malo ulja podmazati. Gore navedennu količinu ulja dobro zagrejati, preliti preko mlevenih paprika i ostaviti 15 min. poklopljene da stoje. Posle tog vremena staviti šerpu na šporet – ringlu i krenuti s kuvanjem – prženjem ajvara.
Ajvar se kuva – prži na jakoj temperaturi uz uzastopno mešanje oko dva i po sata od momenta kada proključa. Povlačenjem velike drvene kašike kroz ajvar, mora da se ocrta put što je dokaz da je ajvar gotov.

Kada je gotov, pomeri se sa vatre – šporeta, doda sirće i so, dobro promeša i tako vruć sipa u vruće, sterilisane tegle (na 100 °C oko 30 min. u rerni). Pri punjenju voditi računa da ostane oko 1 cm. do vrha prazno. Vratiti tegle u zagrejanu (100 °C) rernu još dva sata, izvaditi, po površini sipati malo ulja, zatvoriti sterilisanim hermetičkim ili drugim zatvaračima, dobro uviti u neku tkaninu (ćebe) i ostaviti do narednog dana. Sledećeg dana ajvar ostaviti na suvo, mračno mesto do upotrebe.

P. S. Ko želi može umesto ulja, površinu ajvara da premaže s malo esencije (natopljena na gazu), a isto tako da doda i konzervans po upustvu s kesice. Isto tako umesto vinskog sirćeta može se dodati 1 kašika esencije. Ajvar na slici nema konzervant ni eksenciju.
Ko nema metalni sud za odlaganje pečenih paprika može ih odlagati i u najlon kesu.
Od ove, gore navedene količine, dobiju se 13 teglica od po 1 kg ajvara.
Quote
30.06.2015, 18:51
Poruka: #3
Nije na vezi
Ajvar
Ajvar od plavog paradajza

Sastojci
6 kg plavog paradajza
3 kg crvenog paradajza
1 l ulja
200 ml vinskog sirćeta
150 g šećera
250 g senfa
so (po ukusu)

Priprema

Plavi i crveni paradajz oprati, prosušiti i ispeći. Ostaviti da se prohladi, oljuštiti i samleti na vodenici za meso. Dodati 1/3 ulja (malo zagrejanog), sirće, šećer i staviti da se kuva tj. prži. Povremeno promešati (prvih 40 min.), dodati još 1/3 ulja i nastaviti, uz neprestano mešanje, s prženjem. Zadnjih 10 min. tj. pri kraju, dodati ostatak ulja i senf.

Vruć ajvar sipati u vruće, sterilisane tegle (ostaviti za jedan prst do vrha prazno), zaliti 1 čajnom kašičicom ulja i zatvoriti hermetičkim zatvaračima ili duplim celofanom. Ovako pripremljene tegle uviti u deblju tkaninu (ćebe) i do narednog dana ostaviti da stoje. Tegle do upotrebe, ostaviti na prohladno mesto (podrum).

P. S. Ajvar je upržen tj. gotov, kada se kašikom kojom se meša pređe po dnu, a iza nje ostaje trag. Po želji dodati konzervans (po uputstvu sa kesice).
Quote
30.06.2015, 18:52
Poruka: #4
Nije na vezi
Ajvar
Ajvar od zelenog paradajza i rena

Sastojci

2 kg zelenog paradajza
3 dcl ulja
2 režnja belog luka
2 kašike šećera
2 kašike sirćeta
2 dcl senfa
25 dag rena
malo soli

Priprema

Očišćen i opran paradajz samleti u stroju. Umešati ulje i na umerenoj vatri kuvati 90 minuta. Pred kraj kuvanja dodati usitnjeni beli luk, so, šećer i sirće. Kada se masa ohladi umešati senf i sitno narendani ren. Puniti tegle.
Quote
30.06.2015, 19:04
Poruka: #5
Nije na vezi
Ajvar
Ajvar od zelenog paradajza i žutih paprika

Način pripreme ovog ajvara je isti kao i kod ajvara od pečenih paprika. Ovde se dodaje pečeni zeleni paradajz i još 100 ml ulja.

Sastojci

100 kom. žutih paprika (onih dugačkih)
5 kg zelenog paradajza
1/2 l zejtina
3-4 kašike vinskog sirćeta (može i obično)
so (po ukusu)

Priprema

Paprike oprati, izbrisati i ispeći. Pri pečenju ih okretati tj. voditi računa da budu sa svih strana dobro pečene. Pečene paprike staviti u metalni sud s poklopcem, da bi se naparile i lakše oljuštile. Ostaviti ih da se ohlade, oljuštiti ih, izvaditi seme, odstraniti peteljku staviti u dzakčić(od luka ili krompira) i zakačiti na neko mesto, da se do narednog dana cede.
Ako se ostave (zakače) u kući, ispod njih postaviti neku posudu za tečnnost koja se iz njih cedi. Samleti ih na mašini za meso, staviti u veću, širu šerpu koju predhodno s malo ulja podmazati.

Paradajz oprati, obrisati i staviti u rernu da se peče (ali ne prepeče). Ohlađen paradajz oljuštiti, samleti na mašini za meso, dodati samlevenim paprikama i promešati. Gore navedenu količinu ulja dobro zagrejati, preliti preko mlevenih paprika i paradajza i ostaviti 15 min. poklopljeno da stoji. Posle tog vremena staviti šerpu na šporet – ringlu i krenuti s kuvanjem – prženjem ajvara.
Ajvar se kuva – prži na jakoj temperaturi uz uzastopno mešanje oko dva i po sata od momenta kada proključa. Povlačenjem velike drvene kašike kroz ajvar, mora da se ocrta put što je dokaz da je ajvar gotov.

Kada je gotov, pomeri se sa vatre – šporeta, doda sirće i so, dobro promeša i tako vruć sipa u vruće, sterilisane tegle (na 100°C oko 30 min. u rerni). Pri punjenju voditi računa da ostane oko 1 cm. do vrha prazno. Vratiti tegle u zagrejanu (100°C) rernu još dva sata, izvaditi, po površini sipati malo ulja, zatvoriti sterilisanim hermetičkim ili drugim zatvaračima, dobro uviti u neku tkaninu i ostaviti do narednog dana. Sledećeg dana ajvar ostaviti na suvo, mračno mesto do upotrebe.

P. S. Ko želi može umesto ulja, površinu ajvara da premaže s malo esencije (natopljena na gazu), a isto tako da doda i konzervans po upustvu s kesice. Isto tako umesto vinskog sirćeta može se dodati 1 kašika esencije. Ajvar na slici nema konzervans ni esenciju.
Ko nema metalni sud za odlaganje pečenih paprika može ih odlagati i u najlon kesu.
Quote
30.06.2015, 19:05
Poruka: #6
Nije na vezi
Ajvar
Ajvar s paprikama i patlidžanima

Sastojci

5 kg paprika (pola žutih i pola crvenih)
3 srednje-velika patlidžana
1 cela glavica belog luka
1 dl ulja
so
ljute feferonke po ukusu

Priprema

Papriku i patlidžan ispeći (može u pećnici, na plotni ili roštilju), oljuštiti i očistiti od semenki.

Zagrejati 1 dl ulja i na ulju lagano ispržiti čitavu glavicu belog luka (sitno iseckanog).

Papriku i patlidžan samleti u mašini za meso i onda lagano dinstati 1 sat na ulju.
Dodati so i ljute paprike-feferonke (po ukusu).

Sipati u zagrejane tegle.

Na vrh uliti malo vrelog ulja i još malo zapeći u pećnici.
Zatvoriti tegle celofanom ili hermetičkim poklopcima.
Quote
30.06.2015, 19:06
Poruka: #7
Nije na vezi
Ajvar
Ajvar sa plavim patlidžanom

Sastojci

5 kg crvene mesnate paprike
1 kg plavog patlidžana
1,5 čaša ulja (300 ml)
1 šolja sirćeta (50 ml)
beli luk po ukusu (ko voli)

Od ove količine povrća dobije se oko 4,5 kg ajvara (devet teglica po 500 g)


Priprema

Ispeče se paprika, ostavi da se ohladi (prekrivena, da bi se lakše oljuštila).
Paprika se oljušti, očisti od semena i peteljki i ostavi u đevđir da se ocedi.
Plavi patlidžan se ispeče, ohladi i oljušti.
Izvade mu se semenke i takođe se ostavi da se ocedi. Paprike se samelju i smesa se prži na ulju, uz stalno mešanje.
Na polovini prženja doda se plavi patlidžan, posoli i dospe malo sirćeta, pa se sve uprži zajedno.
Kada je gotovo, sipati u tegle i staviti u toplu rernu da se zapeče.
Da bi se ajvar bolje sačuvao, po njegovom vrhu se može premazati sloj masti, koju ćemo pre upotrebe skinuti.
Quote
30.06.2015, 19:07
Poruka: #8
Nije na vezi
Ajvar
Ajvar sa renom

Sastojci

100 komada crvenih paprika
700g rena
1 l ulja
4-5 kašika soli
2 kašike esencije
2 konzervansa
1 vinobran

Priprema

Paprike ispeći, oljuštiti, očistiti i staviti u rešetkasto džakče, da se do narednog dana ocede (zakačiti na drvo da vise). Papriku samleti na vodenici za meso, preliti zagrejanim uljem i staviti da se kuvaju (uprže). Kada paprika proključa, mešati na svakih 15 min prvih 1 h, a zatim uzastopno mešati sve dok se ne uprže (proveriti povlačenjem drvene kašike).

Uprženim paprikama dodati oljušten i izrendisan ren, promešati i pustiti da ključ prebaci jednom. Pomeriti šerpu sa šporeta, dodati esenciju, konzervans, vinobran i so, promešati i sipati u tople sterilisane tegle (još vruć ajvar). Pri sipanju ajvara u tegle voditi računa, da se ostavi za 1 prst prazno do vrha. Površinu ajvara (sipanog u tegle) preliti 1 kašičicom ulja, zatvoriti hermetičkim zatvaračima ili duplim celofanom i uviti u deblju tkaninu – ćebe.

Tako uvijene tegle ostaviti do sledećeg dana, a zatim ih do upotrebe ostaviti na hladno mesto (špajz).
Quote
30.06.2015, 19:08
Poruka: #9
Nije na vezi
Ajvar
Ajvar sa šargarepom

Sastojci

12 kg crvene paprike
2 kg plavog paradajza
2 kg crvenog paradajza
2 kg šargarepe
1,5 l ulja
2 kašike šećera
so (po ukusu)

Priprema

Paprike, crveni i plavi paradajz oprati, izbrisati tj. prosušiti i ispeći. Pečene ostaviti da se prohlade, oljuštiti i samleti na mašini za meso. Dodati 1/3 ulja i staviti da se prži. Povremeno (prvih 40 min.) mešati, dodati još 1/3 ulja i uz neprestano mešanje nastaviti s prženjem. Deset minuta pred kraj prženja, dodati ostatak ulja, šećer i so po ukusu. Prženi ajvar, (još vruć) sipati u vruće, sterilisane tegle (ostaviti za jedan prst do vrha), posuti 1 čajnom kašičicom ulja i zatvoriti hermetičkim zatvaračima ili duplim celofanom. Ovako pripremljene tegle uviti u deblju tkaninu (ćebe) i do narednog dana ostaviti. Do upotrebe tegle ostaviti na tamno i prohladno mesto (podrum).

P. S. Ajvar je upržen tj. gotov, kada se kašikom kojom se mesa pređe po dnu, a iza nje ostaje trag. Po želji dodati konzervans (po uputstvu sa kesice).
Quote
30.06.2015, 19:11 (Zadnja izmena: 30.06.2015 19:12 od Katica.)
Poruka: #10
Nije na vezi
Ajvar
Ajvar po receptu naših baka

Sastojci:

- 30 kg. crvenih paprika
- 1 litar ulja
- 200 ml. sirćeta
- 1/2 kesice konzervansa
- so



Uputstvo za pripremu:

Paprike ispeći na tradicionalan način (na peći). Pečene paprike slagati u dublji sud (dok su vrele) koji obavezno mora biti poklopljen kako bi se kožica potparila i odvojila od paprike. Oljuštiti, očistiti od semenki i samleti paprike.

Ulje dobro zagrejati u širokoj šerpi, pa dodati samlevene paprike (ulje treba biti vrelo, tako da paprike "zacvrče"). Pržiti dugoo, dugooo uz mešanje. Prvo mešati povremeno dok ajvar ne proključa a zatim neprestano. Pred kraj kuvanja dodati sirće i konzervans. Ajvar je gotov kada počne da ostaje jasan trag od varjače kojom se meša po dnu šerpe, odnosno kada je jako gust. Gotov ajvar posoliti po ukusu i dok je vruć sipati u tegle. Ostaviti ajvar preko noći u rerni na 60-80 stepeni C da se zapeče. Pre zatvaranja tegli dobro zagrejati oko 200 ml. ulja i premazivati površinu ajvara tako da ponovo "zacvrči". Zatvoriti tegle najpre celofanom, pa potom i poklopcem i ostaviti na hladnom mestu.

Savet plus 1: Jako je bitno dugo kuvati ajvar, jer jedino dobro ukuvan ajvar se ne kvari. Dakle nije poenta dodati mnogo konzervansa, već duugooo kuvati. Savet plus 2: Šerpa u kojoj se kuva ajvar treba biti što šira, jer se u takvoj šerpi brže skuva. Savet plus 3: Celofan kojim se zatvaraju tegle, kao i poklopce možete premazati vaticom ili gazom natopljenom alkoholom - odlično deluje protiv kvarenja ajvara. Savet plus 4: Ivice tegle treba dobro očistiti od eventualnih ostataka ajvara kojim su umazane tokom sipanja, pre nego što se zapeče - takođe odlična zaštita od kvarenja. Savet plus 5: So dodati tek na kraju, jer je tada količina znatno manja, pa bi ajvar mogao biti preslan ako posolite na početku kuvanja.
Quote
Cevap yazOdgovori 


Skoči na Forum:

Boemi | Kontakt | Povratak na Vrh | Lite (Arhivski) Oblik


Powered By smboemi.com Boemi Forum, © 2008-2024Boemi Forum.

Sva prava zadrzana Boemi Forum