Datum i vreme: 24.09.2020, 08:22 Dobro Došli, Gost! (PrijavaRegistracija)


Korisnik(a) pregleda ovu temu: 1 Gost(a)
Cevap yazOdgovori  Nova TemaNova Tema 

11797 views

KORISNI SAVETI

05.09.2017, 18:11
Poruka: #21
Nije na vezi
RE: KORISNI SAVETI
Čista vrata dok kažete „keks”

Sva vrata i okviri u stanu brzo se isprljaju od prašine i od ruku, pogotovo ako u kući ima dece, pa ih povremeno treba oprati. Domaćice to rade na različite načine, više ili manje uspešno, više ili manje naporno. Savet iskusnih glasi: najpre, vrata uvek perite odozgo nadole, zatim ih, dok su još vlažna, odmah prebrišite i uglancajte mekom krpom, najbolje onakvom kakvu koristite za brisanje stakla u automobilu. Ali, ne čiste se sva vrata na isti način.

Drvena i lakirana vrata: najbolje je oprati iz takozvanom magičnom krpom, bez upotrebe hemikalija. Ako takvu krpu nemate, čistite nekom običnom, mekom krpom i hemikalijom za čišćenje nameštaja, trljajući posebno mesta na kojima su vrata najviše zaprljana.
Zatim mekom flanelskom ili vunenenom krpom uklonite višak hemikalije koji drvo nije upilo i izglačajte. Belo obojena drvena vrata neki peru i mlakom vodom sa malo sode bikarbone, ali posle sušenja mekom krpom drvo treba “nahraniti” žutim voskom ili preparatom za parket, koji će mu dati lep sjaj i sprečiti da se isušuje i puca.

Plastična vrata: mogu da se peru blagim rastvorom nekog deterdženta, isperu čistom vodom i osuše mekom krpom. Po želji, posle ih izglancajte sredstvom za negu nameštaja.
Staklena vrata: najpre treba oprati staklo na vratima, a posle toga drveni okvir. Brušeno staklo, mutno staklo, ono u boji ili ukrašeno intarzijama, može da se čiste mekom četkom navlaženom blagim rastvorom amonijaka.

Kvake i ključaonice: danas se najčešće koriste kvake od metala koji ne rđa i ne menja boju ili su presvučene plastikom, što se sve lako očisti običnom ili magičnom krpom. Međutim, mesingane kvake treba čistiti češće i najbolje je za to upotrebiti poseban preparat koji se može naći na tržištu. Sa kvake u boji, prljaviština se može skinuti i krpom namočenom u sredstvo za pranje prozora.

Koristan savet: ako vam vrata škripe, namažite šarke petrolejom ili grafitom iz obične olovke. A ako su šarke popustile, pa se vrata teško otvaraju i zatvaraju, kupite nekoliko metalnih prstenova i stavljajte jedan po jedan u šarke, sve dok otvaranje i zatvaranje vrata ne bude opet kako valja.

***********************************************************

Pre nego počnete nešto da kuvate trebalo bi da znate sledeće:

- obavezno nešto pojedite jer ako ste mnogo gladni žurićete i grešićete

- dobro izračunajte za koliko osoba nešto spremate da vam gosti ne bi ostali gladni

- pročitajte ceo recept, sa svim objašnjenjima i slikama i na vreme pripremite sve što je potrebno

- obavezno koristite kuhinjski vagu, ''odokativnu'' metodu ostavite za ona jela koja spremate već godinama

- ako je potrebno korišćenje rerne uključite je na vreme, a sve što pečete, osim ako u receptu ne piše drugačije, pecite na srednjoj rešetki

- operite ruke, pokupite kosu i vežite kecelju

- ne napuštajte kuhinju dok je uključen šporet, posebno ako je na plin

- vrelo posudje nikada ne spuštajte direktno na radnu površinu ili sto, uvek koristite podmetač ili običnu drvenu dasku

- sudove perite odmah nakon upotrebe da se ne bi ''nagomilali''

- uključite aspirator ili otvorite prozor da mirisi, koliko god bili prijatni, ne bi ostali u vašoj kosi, zavesama...
Quote
Cevap yazOdgovori 


Skoči na Forum:

Boemi | Kontakt | Povratak na Vrh | Lite (Arhivski) Oblik


Powered By smboemi.com Boemi Forum, © 2008-2020Boemi Forum.

Sva prava zadrzana Boemi Forum